ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ & ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ....

Σκίτσο Νίκανδρου - εφ, Εθνος


...Με κριτική σκέψη....
...και πολλές δυνάμεις...

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το ημερολόγιο των Μάγια και το ημερολόγιο του Ελληνικού Σινεμά

Κάποιοι μιλούν για τον ερχομό της συντέλειας του κόσμου με βάση το ημερολόγιο των Μάγια. Αλλοι πάλι λένε πως απλά κλείνει ένας κύκλος για την ανθρωπότητα και πως ξεκινάει ένας νέος. Αλλοι μιλούν για την κατάληψη της γης από εξωγήϊνους. Ποιές είναι όμως οι δοξασίες κια ποιές είναι οι αλήθειες γύωρ από αυτές τις φήμες ; Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι κερδοσκοπούν από τον πανικό των αθρώπων. Κάποιοι κατασκευάζουν τρομακτικά και βίαια βίντεο-παιχνίδια που μάλιστα απευθύνονται σε παιδιά. 
Αλλοι πάλι προετοίμασαν καταφύγια για ανόητους VIPs οι οποίοι πιστεύουν ότι θα σώσουν τον εαυτό τους και μάλιστα δίχως να αποχωριστούν τις "νεοπλουτίστικες" συνήθειές τους (χαβιάρι, σαμπάνια κλπ). Οι επιτήδειοι στα υπόγεια καταφύγιά τους υπόσχονται να καλύψουν τις πολυτελείς συνήθειές των VIPs έναντι υψηλών αμοιβων. 
Αλλοι συρρέουν κατά εκατοντάδες σε ένα απομακρυσμένο χωριό, για το οποίο βγήκε η φήμη ότι θα είναι η μόνη περιοχή η οποία θα διασωθεί. Βέβαια το σίγουρο είναι ότι από τη ροή των χρημάτων που θα ξοδεψουν οι αφελείς, αυτοί που θα διασωθούν μάλλον είναι οι μαγαζάτορες και οι ξενοδόχοι του απομακρυσμένου αυτού χωριού που δεν φαντάζονταν σε καιρούς χαλεπούς, το χωριό τους να αποκτήσει τέτοια φήμη. 
Τώρα για την περίπτωση που δεν έρθει τελικά η συντέλεια του κόσμου, φρόντισα - όπως κάθε χρόνο-  να προμηθευτώ και να κρεμάσω στον τοίχο μου το ημερολόγιο με φωτογραφίες του παλιού ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Φέτος, το ημερολόγιο έχει τίτλο  
"Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!"

Εκτός από τις - όπως πάντα - πανέμορφες και εκφραστικές φωτογραφίες από χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του παλιού κινηματογράφου, ειδικά φέτος απόλαυσα τις λεζάντες κάτω από κάθε φωτογραφία οι οποίες αναγράφονται με σκωπτική διάθεση :
1. Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαμε αγαπημένοι!
2. Μια φορά κι έναν καιρό δεν είχαμε κανέναν πάνω απ΄το κεφάλι μας! (Σημ. δική μου: π.χ. εδώ που τα λέμε κάποτε οι αγρότες φύλαγαν τον σπόρο της προηγούμενης χρονιάς και τον έσπερναν την επόμενη, δεν αγόραζαν σπόρους από τις πολυεθνικές, ούτε εισέπρατταν επιδοτήσεις για να καταστρέψουν τις καλλιέργειές τους)
3. Μια φορά κι έναν καιρό εκτιμούσαμε την ομορφιά! (Σημείωση δική μου : οι μη μουτζουρωμένοι τοίχοι κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί σπάνιο φαινόμενο- μάλλον σήμερα εκτιμούμε την ασχήμια!!!!)
4. Μια φορά κι έναν καιρό κάναμε όνειρα! (Χωρίς σχόλιο....!!! Βαθύς αναστεναγμός)
5. Μια φορά κι έναν καιρό αγαπούσαμε παράφορα! (Σημ. δική μου : την ποίηση, τα γράμματα, τη λογοτεχνία αλλά και τον άνθρωπό μας)
6. Μια φορά κι έναν καιρό καλοδεχόμασταν τους ξένους (Σημ. δική μου : το στιγμιότυπο είναι τραβηγμένο από την ταινία "Καλώς ήλθε το Δολλάριο")
7. Μια φορά κι έναν καιρό πληρώναμε τα νοίκια μας!

....και άλλα πολλά....

Το ημερολόγιο διατίθεται σε 2 τύπους : επιτραπέζιο και τοίχου και η τιμή του είναι  6.90 και 10.90 ευρώ αντίστοιχα. Μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλετε από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο (http://siourtis.gr/products/hmerologia-2013/)

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, (θα λέμε έπειτα από πολλά-πολλά χρόνια στα παιδιά και στα εγγόνια μας) κάποιοι μας παραμύθιαζαν και μας μιλούσαν περί ημερολογίων των Μάγια και επερχόμενων καταστροφών, σκορπίζοντας τον φόβο.
"Μια φορά κι έναν καιρό 
όπως λεν τα παραμύθια
κυνηγούσα τ' όνειρο 
για να μάθω την αλήθεια"  
(Μια φορά κι έναν καιρό - στίχοι του Ν. Γκάτσου)

Κι έπειτα εμείς τους δείχναμε το άλλο ημερολόγιο (το ημερολόγιο του Σινεμά) και το ανοίγαμε στη σελίδα που έγραφε :
"Μια φορά κι έναν καιρό 
κάναμε όνειρα"

.....και μου φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε όνειρα.....



Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Γνωριμία με την αστική λαϊκή μουσική (ρεμπέτικο & λαϊκό τραγούδι) - Σεμινάρια στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων


Κυριακάτικα πρωινά στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (κύκλος σεμιναρίων-συναντήσεων με σκοπό τη γνωριμία με την αστική λαϊκή μουσική δηλ. το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι) (13.1.13-3.2.13)

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων προτείνει μια γνωριμία με την αστική λαϊκή μας μουσική (ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι) σε σημαντικές στιγμές της διαδρομής του.
Σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στη ζωντανή διατήρηση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, που είναι αναπόσπαστο μέρος της αστικής μουσικής μας παράδοσης, διοργανώνουμε ένα σεμινάριο-συνάντηση για τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές, από τις 13 Ιανουαρίου 2013 έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2013, από 11:30 έως 1:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου. Οι συμμετέχοντες/ες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μερικές ιδιαίτερες περιόδους της αστικής λαϊκής μας μουσικής χωρίς να είναι απαραίτητη η μουσική γνώση. Στο σεμινάριο-συνάντηση θα υπάρξει χρήση οπτικοαουστικού υλικού και ζωντανά ηχητικά παραδείγματα για όλες τις περιόδους.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου: Σμυρναίικη κληρονομιά - Νίκος Πολίτης
Κυριακή 20 Ιανουαρίου: «Πειραιώτικη» περίοδος - Γιώργος Μακρής
Κυριακή 27 Ιανουαρίου: Λογοκρισία Μεταξά (κανταδόρικα ρεμπέτικα) - Νίκος Πολίτης
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου: Πόλεμος και εμφύλιος - Γιώργος Μακρής

Μουσική επιμέλεια και παρουσίαση: Σπύρος Γκούμας
Οργανωτική επιμέλεια: Γιώργος Μακρής
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Σπύρος Γκούμας: μπουζούκι
Γιώργος Χαρατσής: μπουζούκι
Κώστας Τρυφωνόπουλος: κιθάρα – μπάσο - μπουζούκι
Ρένα Στρούλιου: τραγούδι
Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμάς
Ισίδωρος Πάτερος: μπουζούκι - ούτι - κιθάρα
Νίκος Ψεγιαννάκης: μπουζούκι
Γιώργος Μακρής: κιθάρα
Συμμετέχουν όλοι στα φωνητικά

Τιμή συμμετοχής για κάθε ενότητα 10 €. Τιμή συμμετοχής και για τις τέσσερεις ενότητες 30 €. Λόγω του περιορισμένου χώρου δίνεται η δυνατότητα για προεγγραφή για μία ή περισσότερες μουσικές περιόδους. Έναρξη εγγραφών από Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3254119, 2103254129

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων Πλάκα, Αθήνα 105 56
Τηλ.-Fax: 210-3250198, 210-3254119, 210-3254129
Ιστοσελίδα: www.instruments-museum.gr
Facebook: http://www.facebook.com/instruments.museum

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αίμα (οποιασδήποτε κατηγορίας) για ασθενή που νοσηλεύεται με ακατάσχετη αιμορραγία στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και ο αιματοκρίτης του έχει ήδη κατέβει στο 18!!! (κινδυνεύει η ζωή του). Παρακαλείται όποιος μπορεί να προσφέρει αίμα (ει δυνατόν ακόμα και σήμερα) να επικοινωνήσει με το Τμήμα αιμοδοσίας του Ερυρθρού Σταυρού (τηλ.2132068782 ώρες λειτουργίας 8.30-13.30 & 17.00-20.00). Μπορεί κανείς να δώσει αίμα σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο αρκεί να αναφέρει ότι το αίμα προορίζεται για :
ΑΣΘΕΝΗΣ : ΦΕΙΔΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ (Νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική, 4ος όροφος)
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ : ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Ερυθρού Σταυρού & Αθανασάκη 1, ΤΚ 11526 , Αμπελόκηποι , ΑΘΗΝΑ)

Παρακαλώ κοινοποιήστε το όπου μπορείτε (είναι εξαιρετικά επείγον)

Ευχαριστώ
Ελένη Φ. Μαργαρίτη
email : margaritiel@gmail.com

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΣΟΣ: Δικαίωμα στην ύπαρξη

Κάσος - Πηγή φωτό : kasosnews.blogspot.com
Σε αντίθεση με την πληθώρα των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα γραφεία της πρωτεύουσας, τα νησιά μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω ελλείψεων. Ελαβα το παρακάτω χαρακτηριστικό κείμενο από έναν φίλο Κασιώτη και το αναμεταδίδω :

Κάσος: Δικαίωμα στην ύπαρξη
07/12/2012
Το νησί της Κάσου όπως πολλά μικρονήσια στα Δωδεκάνησα αντιμετωπίζουν για μια ακόμα χρονιά την αναποτελεσματικότητα και αδιαφορία του κράτους αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Στα ήδη υπάρχοντα και χρονίζοντα προβλήματα έρχονται κάθε φορά να προστεθούν καινούργια για να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων και λιγότερο ζωντανή την προοπτική να παραμείνουν οι κάτοικοι, ιδίως οι νέοι, στο νησί.
 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΦΑΓΕΙΟΥ 
Ένα έργο βασικό για την κτηνοτροφία και τη εν γένει οικονομική δραστηριότητα του νησιού, που ξεκίνησε το 2006 παραμένει ακόμα όνειρο απατηλό και άπιαστο. Ο ανάδοχος του έργου μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις κηρύχτηκε έκπτωτος τον Αύγουστο φέτος  αλλά και πάλι το έργο είναι στάσιμο.  Η επίσημη «δικαιολογία» είναι ότι γίνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες…
Η έλλειψη σφαγείου συμβάλει στην επικίνδυνη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στο νησί αφού παράλληλα η εγκεκριμένη από το 2008 θέση κτηνιάτρου παραμένει κενή. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αφού γεωπόνος στην Κάσο δεν υπάρχει και  η καραντίνα λόγω του καταρροϊκού πυρετού πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες μεταφοράς ζώων. Έτσι η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων του νησιού χειροτερεύει με ταχύτατους ρυθμούς λόγω και της γενικότερης κακής κατάστασης της χώρας μας  
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
   Η πρόσφατη μεγάλη βροχόπτωση της 22/11 προκάλεσε μία σειρά καταστροφικών γεγονότων,  η επείγουσα καταγραφή των οποίων εκκρεμεί ήδη 15 μέρες, που έφερε στη μνήμη όλων τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 1994 καθώς και αυτές του Δεκεμβρίου του 2002. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα. Η αποκατάσταση των ζημιών είναι ζωτικής σημασίας για το νησί και τους κατοίκους του.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρχαν ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στο Γυμνάσιο Κάσου, μερικές από τις οποίες καλύφθηκαν αρχές Νοεμβρίου. Παραμένουν σοβαρές μακροχρόνιες εκκρεμότητες, όπως ενδεικτικά είναι η στέγαση του Νηπιαγωγείου Φρυ σε άλλο κτήριο αφού σήμερα τα παιδιά στριμώχνονται με αυτά του Δημοτικού, και η ολοκλήρωση εργασιών επισκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων του Γυμνασίου, οι οποίες σημειωτέον ουδέποτε έχουν παραληφθεί από τον τότε εργολάβο. 

Αυτό εννοούσαν όταν μιλούσαν για Δήμο – Κυβερνείο;
Ο Δήμος Κάσου δεν έχει ούτε ένα υπάλληλο ενώ το οργανόγραμμά του προβλέπει 24, δεν έχει  καμία Υπηρεσία (Τεχνική, Νομική, κλπ). Στο  ΚΕΠ εργάζεται ένας υπάλληλος ενώ είχε τρεις, η Κάσος εξυπηρετούνταν από τη Δ.Ο.Υ. Καρπάθου που κλείνει και αυτή με τη σειρά της στις  14 Ιανουαρίου του 2013. Παράλληλα ο μοναδικός υπάλληλος του ΚΕΠ προσπαθεί να δώσει λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα του νησιού παρόλο που πολλά από αυτά δεν είναι ούτε στις αρμοδιότητες ούτε πολύ περισσότερο στις δυνατότητες του.

Ζητάμε από τους εκπροσώπους της πολιτείας αντί ανακοινώσεων να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα προβλήματα της Κάσου και να αρχίσουν να τα λύνουν όχι με τους γνωστούς παλαιοκομματικούς τρόπους αλλά έτσι όπως αρμόζει στους κατοίκους των νησιών μας.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Προτάσεις: Μια βόλτα στην οδό Ευρυπίδου, την οδό των μπαχαρικών, των "παστουρματζίδικων" και των "events"....


 Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Το περασμένο Σάββατο, κόντρα στη κατήφεια των καιρών, αποφασίσαμε με τη Μελένια να κατηφορίσουμε προς την οδό Ευρυπίδου στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά είχαμε κατά νου να εφοδιαστούμε τις αγορές σε μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς που απαιτούνται για την παρασκευή των γλυκών των ημερών που σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε για να προσφέρουμε σε αγαπημένα πρόσωπα και οικογένειες. Πάει καιρός που επιλέγουμε να κάνουμε τις όποιες αγορές μας στα μαγαζάκια του κέντρου της Αθήνας αντί των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων. Δεν ξέρω αν έιναι η ιδέα μου μα παρατηρώ ότι εδώ και καιρό κάποια προϊόντα αρχίζουν να εκλείπουν από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και οι επιλογές περιορίζονται στις ίδιες και τις ίδιες εταιρίες από όποιο σούπερ μάρκετ και αν κάνεις τις αγορές σου. 

Παλαιότερα, η οδός Ευρυπίδου αποτελούσε τον κατ' εξοχήν παραδοσιακό προορισμό των γονιών μου για την προμήθεια εδεσμάτων που δύσκολα έβρισκες σε άλλες γειτονιές. Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, όταν τους ακολουθούσα στον Σαββατιάτικο περίπατό τους για τις αγορές των αναγκαίων προμηθειών για το σπίτι μας, ότι έβρισκες από εξωτικά πουλιά (εδώδιμα-αποικιακά έγραφαν οι ταμπέλες των μαγαζιών) μέχρι σπάγγους, τσουβάλια, σφουγγάρια, μπαχαρικά,  αλλαντικά, και γενικότερα όλου του κόσμου τα καλούδια.

Σήμερα πια από λαϊκή εμπορική γειτονιά και τόπος κατοίκησης των ανθρώπων που εργάζονταν στις βιοτεχνίες που πλαισίωναν την περιοχή, η ευρύτερη περιοχή πέριξ της οδού Ευρυπίδου - πλην λιγοστώ εξαιρέσεων - έχει μετατραπεί σε αυτό που θα αποκαλούσαμε σε άλλες πρωτεύουσες, κινεζική ή/και πακιστανική συνοικία. Σε άλλες πόλεις ίσως αυτές οι συνοικίες να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή πωλούν τα προϊόντα της πατρίδας τους. Στο κέντρο της Αθήνας όμως όλες αυτές οι πολύχρωμες φυλές προτιμούν να πωλούν χαμηλής ποιότητας Κινέζικες απομιμήσεις προϊόντων. Για το βράδυ στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο τι συμβαίνει. 

Σε αυτή λοιπόν τη γειτονιά, την κατ' εξοχήν "γειτονιά των μπαχαρικών", αρχικά προμηθευτήκαμε τα μπαχαρικά μας από δύο-τρία διαφορετικά μαγαζάκια. Τα βρίσκεις αραδιασμένα χύμα πάνω στους πάγκους, φωλιασμένα μέσα σε σακούλια που δημιουργούν μία πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων (χάρμα οφθαλμών και όσφρησης). 
Ενώ περπατούσα αμέριμνη και χάζευα την απλωμένη πραμάτεια των μαγαζιών, η Μελένια με τράβηξε μέσα σε ένα "παστουρματζίδικο"!!!! Οπως με πληροφόρησε, το συγκεκριμένο μαγαζί είναι φημισμένο για την ποικιλία των προϊόντων που εμπορεύεται αλλά και για την παρασκευή υψηλής ποιότητας παστουρμά και σουτζουκιών. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ξεκίνησε από την  οικογένεια Κουρουνλιάν (από το 1922) και ειδικότερα του Μιράν Κουρουνλιάν, ο οποίος καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Αρχικά παρασκέυαζε τον παστουρμά και τα σουτζούκια ενώ στη συνέχεια θέλησε να δημιουργήσει μια γωνιά για να πωλεί τα προϊόντα που παρασκεύαζε ο ίδιος. Σταδιακά η επιχείρηση άρχισε να εξελίσσεται για να φτάσει στις μέρες μας να θεωρείται πρωτοπόρα τόσο στη παρασκευή αλλαντικών όσο και στην εμπορία τους. Το μαγαζί πλέον συνεργάζεται με μικρούς Ελληνες παραγωγούς και μπορεί κανείς να βρει πολλά σπάνια εδέσματα από κάθε μικρή ελληνική γωνιά. 
Περιμένοντας στην ουρά, η Μελένια έπιασε τη κουβέντα με ένα συμπαθέστατο ζευγαράκι ηλικιωμένων οι οποίο μας είπαν ότι είναι πολλά χρόνια πελάτες του συγκεκριμένου μαγαζιού επειδή βρίσκουν προϊόντα που δύσκολα βρίσκεις σε άλλα μαγαζιά. Οι ίδιοι συνηθίζουν να προμηθεύονται τα πιο περίεργα εδέσματα όπως παστουρμά, σουτζούκια αλλά και βουβαλίσιο κρέας!!!!

Κάθε Σάββατο λοιπόν το συγκεκριμένο μαγαζί κάνει ένα μικρό αφιέρωμα σε εδέσματα μιας διαφορετικής ελληνικής γωνιάς. Το περασμένο Σάββατο ήταν αφιερωμένο σε προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης. Το επόμενο Σάββατο 15.12. (μετά τις 11.00) θα κάνουν αφιέρωμα στο ελληνικό προσιούτο (από την Ευρυτανία), το οποίο ούτε καν γνώριζα ότι παράγουμε ως χώρα. Εξω από το μαγαζί στήνεται  ψησταριά, όπου υπάλληλοι του μαγαζιού ψήνουν διάφορες νοστιμιές και τις προσφέρουν δωρεάν για δοκιμή στους περαστικούς. Το περασμένο Σάββατο πάντως με τη μουσική στη διαπασών δόθηκε μια "διαφορετική" νότα στο μουντό κέντρο της Αθήνας. Οι  περαστικοί κοντοστέκονταν να περιεργαστούν τα προϊόντα από περιέργεια, ενώ οι φυσιογνωμίες των περαστικών χάριζαν απλόχερα το πλατύ χαμόγελο τους στους όλο ζωντάνια υπαλλήλους του μαγαζιού που διαλαλούσαν ηχηρά τη πραμάτεια τους. Οι περαστικοί αγκάλιασαν αυτό το διαφορετικό "event" ενώ ανάμεσά τους κυκλοφορούσαν κάποιες αποστεωμένεες μορφές ανθρώπων οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία να χορτάσουν την πείνα τους με τους μεζέδες που πρόσφεραν με προθυμία και ευγένεια οι υπάλληλοι του μαγαζιού. Οπως πληροφορηθήκαμε από τους πρόθυμους να απαντήσουν σε κάθε μας ερώτημα υπαλλήλους, υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης μέσω SMS ή μέσω email για τα προγραμματιζόμενα "events" και τις προσφορές των προϊόντων τους καθώς και τις περιοχές  προέλευσής τους.
Δώσαμε τις ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις και φύγαμε τερματίζοντας μια Σαββατιάτικη βόλτα στην οδό Ευρυπίδου. Μια βόλτα η οποία μας αποκάλυψε πως σε κάποιες γωνιές του τόπου μας υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν να προσφέρουν μια νότα γιορτινής ατμόσφαιρας στην γκρίζα πλέον πόλη της Αθήνας. Επίσης ευχάριστη διαπίστωση ήταν ότι τα παραδοσιακά σουτζούκια και οι παστουρμάδες μπορούν ωραιότατα να συνυπάρχουν με την ενημέρωση μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, με τα μαγαζάκια του κέντρου της Αθήνας να εναρμονίζονται, όπως φαίνεται, πλήρως στις απαιτήσεις του κόσμου της ψηφιακής επικοινωνίας.

Για όποιον θέλει να επισκεφτεί το μαγαζάκι δίνω τη διεύθυνσή του : Μιράν, Ευριπίδου 45, Αθήνα, 210-32.17.187 (site http://www.miran.gr/) Αξίζει να διαβάσει κανείς το ιστορικό σχετικά με την ίδρυση της επιχείρησης.