ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ναι, στη μετεγκατάσταση Βουλής και Υπουργείων σε άλλη πόλη εκτός Αθηνών

Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ (εδώ) σε συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας από τις συχνές διαδηλώσεις και την καταστροφική μανία των επίδοξων Νερωνων, μεταξύ άλλων προτάθηκε η μεταστέγαση των Υπουργείων αλλά και της Βουλής σε άλλους χώρους εκτός κέντρου (αλλά πάντα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών). Βέβαια αυτή η πρόταση βρήκε αντίθετο τον κ.Καμίνη ο οποίος υποστήριξε ότι έτσι θα ερημοποιηθεί το κέντρο της Αθήνας. Εμείς έχουμε αντίθετη αποψη από τον κ. Καμίνη. Κατ΄αρχήν στις μέρες μας, η πόλη της Αθήνας από τόπος κατοικίας σταδιακά μετατρέπεται σε τόπο γραφείων. Αυτό έχει ως συνέπεια την ερήμωσή της μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας των γραφείων. Αντίθετα εάν στο κέντρο της Αθήνας επέστρεφαν οι κάτοικοί της τότε το κέντρο θα ξαναζωντάνευε. Σήμερα η Αθήνα απογυμνωμένη από τους κατοίκους της, κατακλύζεται τις βραδυνές ώρες (και όχι μόνο) όταν τα γραφεία κλείνουν, από το λαθρεμπόριο, τους εμπόρους ναρκωτικών και τους λογής λογής περιθωριακούς τύπους. Εάν υπάρξει κατοίκηση τότε και τα βράδυα θα κυκλοφορούν άνθρωποι, θα συχνάζουν στα φαγάδικα, θα πηγαίνουν στα θέατρα (που κοντεύουν να κλείσουν). Εν πάσει περιπτώσει η ζωή του κέντρου της Αθήνας δεν εξαρτάται μόνο από τις δημόσιες υπηρεσίες, εξαρτάται κυρίως από το εάν το κέντρο κατοικέιται. Η Πλάκα ερήμωσε με όλα τα όμορφα νεοκλασικά να έχουν μεν αναπαλαιωθεί αλλά να ανήκουν σε υπηρεσίες και να παραμένουν έρημα κια σκοτεινά τα βράδυα. Που είναι οι παλιοί κάτοικοι; 

Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν, δεν αρκεί η μετεγκατάσταση Βουλής και Υπουργείων στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Θα ήταν προτιμότερο Βουλή και Υπουργεία να μεταστεγαστούν εκτός Αθηνών όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Πάτρα κλπ Για να μην πω ακόμη καλύτερα σε κάποιο ακριτικό νησί, π.χ. Λήμνο, Κάσο, Κάρπαθο. Τότε μόνο λόγω ανάγκης εύκολης πρσβασιμότητας θα εξαναγκαζόταν το ελληνικό δημόσιο να δει τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα πέραν του "κράτους των Αθηνών" και θα μεσολαβούσε προκειμένου να αυξηθεί η συχνότητα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τους κατοίκους της "άλλης" Ελλάδας,της παραγκωνισμένης και προκειμένου να πιλυθούν και άλλα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ελλάδα.

Ετσι αφενός θα έπαυε να συσσωρεύεται όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας στην Αθήνα και σταδιακά θα πραγματοποιούνταν η περιπόθητη αποκέντρωση (μπας και ξαναγίνει η Αθήνα ανθρώπινη πόλη). Αλλωστε έπειτα από 2 αιώνες που κρατεί τα πρωτεία η Αθήνα ως πρωτεύουσα γιατί να μην αναλάβει καθήκοντα πρωτεύουσας κάποια άλλη πόλη ; Δεν μιλάμε για επανίδρυση του κράτους ; Ωραία. Ας γίνει πρωτεύουσα μια άλλη πόλη, ας μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών σε 200 και ας μεταφερθούν όλα τα Υπουργεία σε κανένα απόμακρο πάρκο  Δημόσιας Διοίκησης (να είναι όλες οι υπηρεσίες μαζί συγκεντρωμένες).
 Ετσι :
α. η Αθήνα θα πάψει να είναι το σημερινό τέρας που συγκεντρώνει πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας
β. ο πολίτης θα γλυτώνει χρόνο όταν θα χρειάζεται να αναζητήσει κάποια έγγραφα για οποιαδήποτε δουλειά του
γ. κάποια άλλη πόλη θα ευνοηθεί από την παρουσία τόσων υπαλλήλων (φαγητό, διανυκτέρευση, ψυχαγωγία, ένδυση κλπ).

Ασε που στην εποχή της τηλεματικής και λόγω της επικείμενης μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η εξυπηρέτηση των πολιτών μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιείται από τα  ΚΕΠ τα οποία εάν αναβαθμιστούν και παίξουν τον ρόλο για τον οποίο συστάθηκαν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το σύνολο των εργασιών που έχει ανάγκη ο πολίτης, δίχως να έχουμε ανάγκη αυτό το διαρκές σούρτα-φέρτα με τις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες.
 
Ναι λοιπόν στην μετεγκατάσταση Βουλής και Υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας.
Ναι στην μετεγκατάσταση σε άλλη πόλη πλην της Αθήνας και πιθανότερα σε ένα πάρκο δημοσίων υπηρεσιών, όπου ο πελάτης θα βρίσκει το σύνολο των υπηρεσιών συγκεντρωμένων σε ένα σημείο.



1 σχόλιο:

  1. από το στόμα σου...αυτοί παιδι μου σε άλλο πλανητη ζουν...αλλα πώς αλλιώς,αφου ό,τι είχαν το έχουν και τωρα....πότε θα τους πούμε ουστ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;