ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ταξιδεύοντας : Οδοιπορικό στην όμορφη Σάμο


Ο "πολυταξιδεμένος" μας αναγνώστης Κ. Καντούτσης μας έστειλε ακόμη ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό, το οποίο με ευχαρίστηση αναδημοσιεύουμε :
Σαμιώτισσα Σαμιώτισσα
πότε θα πας στη Σάμο
Ρόδα να ρίξω στο γιαλό
Σαμιώτισσα τριαντάφυλλα στην άμμο
Με τη βαρκούλα που θα πας
Χρυσά πανιά θα βάλω
Μαλαματένια τα κουπιά
Σαμιώτισσα για να’ρθω να σε πάρω

Με αυτό το υπέροχο παραδοσιακό τραγούδι και άφθονο σαμιώτικο κρασί ξεκίνησε το οδοιπορικό μας στη όμορφη Σάμο, ανήμερα των Γενεθλίων της μητέρας Παναγιάς. Το τραγούδι αυτό, μαζί με άλλα, ερμήνευσαν μοναδικά η καταπληκτική «μουσική παρέα της Σάμου», μαζί με τη χορωδία «SAAMI», αυθεντικών Λαπώνων τραγουδιστών (Σάμι- όνομα που συμπωματικά παραπέμπει στο νησί που τους φιλοξένησε) με μαέστρο το Νορβηγό γιατρό και μουσικό «Όλεφ Ντιμίτρι» και που έλαβε χώρα στην απλωτή και δροσερή πλατεία ειρήνης στο Πυθαγόρειο. Ο Όλεφ έπαιξε την ωραιότερη τσαμπούνα που έχω ποτέ ακούσει και φυσικά έβαλε τα γυαλιά σε όλους τους παρευρισκόμενους ! Οι Σάμι είναι Φιννοουγρικής καταγωγής Λάπωνες που είναι εγκατεστημένοι στον Αρκτικό κύκλο και οι οποίοι μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή με τις υπέροχες τσιγγάνικες φωνές τους!
Την προηγούμενη μέρα είχε προηγηθεί η συμμετοχή μας σε παραδοσιακό πανηγύρι στην «Παναγιά την Βροντιανή», στους όμορφους Βουρλιώτες. Όσο για την ονομασία «Βροντιανή», αυτή προέρχεται, είτε από τη λέξη Βροντά, που ήταν μια πλούσια οικογένεια, πού έδωσε το όνομα της στη περιοχή, είτε επειδή κατά τα πρωτοβρόχια, όταν εορτάζει το Μοναστήρι, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι βροντές αντηχούν πολύ δυνατά στις κορυφές νοτίως της Μονής. Η Παναγιά η Βροντιανή είναι το αρχαιότερο μοναστήρι του νησιού και χτίστηκε από 2 αδέλφια, τον Ιάκωβο και τον Μακαρίο στα μέσα του 16ου αιώνα, πάνω στα θεμέλια μιας αρχαιότερης εκκλησίας ή ίσως ενός άλλου μοναστηριού που ο κόσμος την λέει Παληομονάστηρο.
Η παραμονή στη Σάμο είναι υπέροχη από τη πρώτη στιγμή που θα φτάσεις στο αεροδρόμιο της στο Πυθαγόρειο, τον «Αρίσταρχο», με το ξακουστό όνομα του αρχαίου Σαμιώτη αστρονόμου και μαθηματικού. Το Πυθαγόρειο είναι ένα γοητευτικό λιμανάκι που το αγκαλιάζει το μεγάλο γλυπτό σύμπλεγμα του πατέρα της γεωμετρίας, της μουσικής και της φιλοσοφίας, «Πυθαγόρα», από όπου και πήρε το όνομα της η σύγχρονη πόλη, αφού στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σάμος. Η περιοχή βρίθει αρχαιοτήτων: από τα ερείπια του «Πολυκράτειου τείχους», το αρχαίο θέατρο, τα ρωμαϊκά λουτρά έως το περίφημο «Όρυγμα του Ευπαλίνου». Το όρυγμα αυτό κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από τον Μεγαρίτη μηχανικό Ευπαλίνο, που έφερε στην αρχαία Σάμο ο Τύρρανος Πολυκράτης, και που κατάφερε να υδρεύσει την πόλη με το εντυπωσιακό αυτό όρυγμα που έχει μήκος 1036 μ. και θεωρείτο το 8ο θαύμα του αρχαίου κόσμου.

Ένας άλλος εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος που πρέπει να τον επισκεφθείτε είναι το «Ηραίο», 6 χλμ. από το Πυθαγόρειο. Εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε σύμφωνα με την παράδοση η Θεά Ήρα. Εδώ βρίσκονται και τα ερείπια του ναού της «Ιμβρασίας Ήρας», από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας που είχε και το δικαίωμα του ασύλου. Η περίφημη «Ιερά οδός», τμήμα της οποίας σώζεται μέχρι σήμερα, είχε μήκος 4880 μ. και ένωνε την αρχαία πόλη της Σάμου με το Ηραίο.
Το πυθαγόρειο διαθέτει τα πάντα, από καλό φαγητό (στην γκουρμέ «Ελιά, καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό στο «Ρεματάκι», με θέα την μεγάλη περαντζάδα του λιμανιού και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου) έως τις απίθανες παραλίες (Ποτοκάκι, Γλυκόριζα κ.α). Ξεχωρίσαμε την ιδιωτική παραλία κάτω από το ξενοδοχείο «Πρωτέας» στη Μυκάλη η οποία έχει φοβερή γαλήνη, υπέροχα τιρκουάζ νερά και μοναδική θέα στα Τουρκικά παράλια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον «Πύργο του Λογοθέτη» με την υπέροχη πανοραμική θέα, την διπλανή εκκλησία της Μεταμόρφωσης καθώς και την υπέροχη Παναγιά Σπηλιανή που έχει κτιστεί πάνω σε μια μεγάλη σπηλιά, 2 χλμ έξω από το Πυθαγόρειο.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε το πανέμορφο και ρομαντικό Βαθύ με την απεριόριστη θέα στην πόλη της Σάμου και το μοναδικό Αιγαίο καθώς και τα απίστευτης αρχιτεκτονικής ομορφιάς αρχοντικά ανατολίτικης επιρροής. Εκεί θαυμάσαμε τον γιγάντιο Κούρο ύψους 5.5 μ. στο αρχαιολογικό μουσείο της Σάμου. Στη συνέχεια περάσαμε από τις αλησμόνητες παραλίες «Λεμονάκια» με τα βαθυπράσσινα νερά, «Τσαμαδού» με την υπέροχη δροσιά της – γι’αυτό άλλωστε και την προτιμούν οι γυμνιστές-, «Τσάμπου», το κοσμοπολίτικο «Κοκκάρι» και καταλήξαμε στις προστατευόμενες παραλίες μικρό και μεγάλο «Σεϊτάνι», όπου μπορείς να φτάσεις μετά από μία ώρα περπάτημα. Αν είστε τυχεροί μπορεί και να δείτε θαλάσσιες χελώνες.
Μια επίσκεψη αξίζει και στο «Καρλόβασι», πατρίδα της «Φιλίτσας», γυναίκας του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Εκεί βρίσκεται και η «χτιστή πολυθρόνα» όπου ο ποιητής συνήθιζε να κάνει τον απογευματινό του περίπατο και να γράφει ποιήματα βλέποντας ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τα ταμπάκικα, τα παλιά δηλαδή βυρσοδεψία του λιμανιού. Η βιομηχανία αυτή αναπτύχθηκε στο Καρλόβασι, όχι γιατί αφθονούσαν τα δέρματα, αλλά γιατί υπήρχε άφθονος φλοιός πεύκου και βελανίδια, απαραίτητες δηλαδή δεψικές ύλες για την εποχή εκείνη, η ανακάλυψη όμως των χημικών δεψικών υλών, έσβησε μάταια και τα τελευταία βυρσοδεψία.
Ξεχωριστή μνεία αξίζει για την περιοχή «ποτάμι» όπου βρίσκονται και οι δύο καταρράκτες του νησιού. Η πρόσβαση σε αυτούς είναι εύκολη και γίνεται από ένα άνετο μονοπάτι μέχρι τον πρώτο καταρράκτη που είναι και ο μικρότερος. Εκεί ακριβώς είναι και η μέση της διαδρομής αφού προκειμένου να φτάσετε στον μεγάλο καταρράκτη πρέπει να συνεχίσετε σκαρφαλώνοντας τα 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια βγαίνοντας σε ένα ξέφωτο με υπέροχη θέα, τα γύρω δάση. Εκεί ψηλά λοιπόν, στην καταπράσινη αετοφωλιά αξίζει να επισκεφτείτε το μοναδικό ταβερνάκι και να απολαύσετε τοπικούς μεζέδες με ντόπια σούμα ή παγωμένο λευκό μοσχάτο κρασί.
Προκειμένου να φτάσετε στον μεγαλύτερο καταρράκτη πρέπει να γνωρίζετε ότι σε δύο τρία σημεία τα νερά πιθανόν να είναι βαθιά που ίσως να χρειαστεί να κολυμπήσετε. Ο καταρράκτης έχει περίπου 5 μ. ύψος και τα νερά πέφτουν με δυνατή ορμή. Οι καταρράχτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες ιδανικές για κολύμπι.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το πανέμορφο παραδοσιακό χωρίο «Μανωλάτες». Το ορεινό αυτό χωριό, αγναντεύει από υψόμετρο 400 μ. από την μια πλευρά του τα παράλια της Μ. Ασίας και από την άλλη ένα πανέμορφο φαράγγι. Κατάφυτο από ελιές, καρυδιές και πλατάνια θα σας προσφέρει δροσιά και υπέροχα κελαϊδίσματα από αηδόνια. Αξίζει να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα στον παραδοσιακό ταβερνάκι «Λουκάς».
Τέλος προτείνουμε μια όμορφη εκδρομή με καΐκι στην Ψιλή ή χρυσή άμμο. Οι φιλόξενοι καραβοκύρηδες σου προσφέρουν εν πλώ, φρέσκα τοπικά φρούτα, λαχταριστές χωριάτικες σαλάτες και δροσερό σαμιώτικο ούζο. Στη διαδρομή περνάς την ελληνική βραχονησίδα «Βαρελούδι», δίπλα από τον υπέροχο φάρο και στη συνέχεια αγναντεύεις την αντίστοιχη Τουρκική «Άγιος Νικόλας» όπου και ο ομώνυμος ναός του προστάτη των ναυτικών, που κατέχουν πια οι γείτονες μας. Μια επίσκεψη στην ταβερνούλα δίπλα στο κύμα «Ανατολή» θα σας ξαναθυμίσει το πραγματικό μαμαδίστικο φαγητό, το οποίο ετοιμάζει η μητέρα των παιδιών που έχουν την ταβέρνα. Εκεί θα ακούσετε και τα τούρκικα κοκόρια να σας καλούν για μια μελλοντική επίσκεψη στη γείτονα Χώρα.
Καλό φθινόπωρο !
Κωνσταντίνος Καντούτσης

6 σχόλια:

  1. Ωραίο οδοιπορικό
    στην πατρίδα μου !!!
    Έχει βέβαια κι άλλα ενδιαφέροντα
    θέματα και φυσικές ομορφιές ...
    'Ομως για λίγες μέρες αρκετά είδε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Side21
    Στο επόμενο ταξίδι αναμένουμε ακόμη πλουσιότερες πληροφορίες.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ήξερα ότι έχει τόσες ομορφιές η Σάμος! Ωραίο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Σοφία
    Ομολογώ ότι ούτε εγώ το γνώριζα. Αυτά είναι τα καλά του διαδικτύου, να "βλέπουμε" τόπους στους οποίους δεν ταξιδέψαμε , με τα μάτια των άλλων...
    Καλημέρα Σοφία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και ευχαριστώ για τον κόπο που κάνατε να πείτε μια ιστορία για το νησί μου την Σάμο.
    Παραθέτω ένα άρθρο στα Αγγλικά για την Σάμο.

    http://www.kyivpost.com/news/guide/general/detail/80900/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Olivier
    Αν και πολύ καθυστερημένα πρόσεξα το σχόλιό σας, λένε ότι ποτέ δεν είναι αργά να σας ευχαριστήσω. Βρήκα επίσης πολύ ενδιαφέρον το link που μου δώσατε. Την καλημέρα μου στέλνω (έστω και έπειτα από ....10 μήνες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;