ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Αδειες στο Δημόσιο και ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)

Όσοι είστε αναγνώστες αρκετό καιρό σε αυτό εδώ το blog θα έχετε διαπιστώσει πως συχνά αναφερόμαστε στις αδικίες που γίνονται με την "ειδική" μεταχείρηση που απολαμβάνουν σε κάποιους τομείς οι δημόσιοι υπάλληλοι σε σχέση με τους ιδιωτικούς.  Παράλληλα όμως θεωρούμε άδικο να προσάπτονται κατηγορίες στους δημοσίους υπαλλήλους όταν αυτές είναι άδικες, ανακριβείς και αναληθείς.

Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύτηκε ένα άρθρο της Μαριλής Μαργωμένου στην εφμ Καθημερινή (εδώ) όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυριζόταν πως οι ημέρες άδειας που παρέχονται στους δημοσίους υπαλλήλους (με διάφορες αιτιολογίες) ανέρχονται σε έως και 71 ημέρες τον χρόνο!!!!!

Αν και αναμφίβολα κάποιες από τις αναρρωτικές άδεις που παρέχονται στους Δημοσίους υπαλλήλους ίσως να μην είναι και τόσο σχετικές με ασθένεια αλλά μάλλον με "ετήσια άδεια από τη σημαία" θεωρώ πως κάποια από τα στοιχεία που παρείχε το σχετικό άρθρο είναι ανακριβή και ανυπόστατα. Ισως η συγγραφέας του άρθρου να μην μπήκε στον κόπο να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που πιθανά προήλθαν από κάποιον κακεντρεχή πληροφοριοδότη.   

Ο phlouflis είχε αντιδράσει πρώτος με σχετική του ανάρτηση (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ).

Εγώ θα σταθώ σε ένα από τα σημεία που έθιγε το άρθρο δηλαδή πως δήθεν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι σπουδάζουν στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) δικαιούνται 22 ημέρες εκπαιδευτικής άδειας το χρόνο (πλέον της άδειάς τους)!!!!!

Κατ΄αρχήν ξενίζει το γεγονός γιατί επιλέχθηκε η αναφορά στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο αφού ως γνωστόν υπάρχουν και χειρότερα...Για παράδειγμα εάν ένας δημόσιος υπάλληλος σπουδάζει στα συμβατικά (τα υπόλοιπα) Πανεπιστήμια δικαιούται να πάρει ακόμη και έως 2 χρόνια εκπαιδευτική άδεια και (κάτω από προϋποθέσεις) να απέχει από τα καθήκοντά του.....!!!! Αντίθετα όσον αφορά τη φοίτηση στο ΕΑΠ η εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται ο υπαλληλος στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν υπερβαίνει τις 2 ημέρες άδειας ανά μάθημα (Θεματική Ενότητα) ετησίως. 

Η κυρία Ε. Ζαφειράκου σε επιστολή που έστειλε στην εφμ Καθημερινή γράφει :

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας το άρθρο της κ. Μαριλής Μαργωμένου «Οι πολλές άδειες του Δημοσίου», το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στις 16-5-10, θα ήθελα να σχολιάσω τα παρακάτω.
Ως δημόσιος υπάλληλος πραγματικά θα ήθελα να μου πει πώς ακριβώς οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν 10 ημέρες αναρρωτική χωρίς χαρτί γιατρού (εγώ μέχρι τώρα ήξερα για τέσσερις) και 22 ημέρες για άδεια για τις σπουδές κάποιου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Τυγχάνει να είμαι και εγώ φοιτήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου και τόσα χρόνια 2 ημέρες άδεια μπορώ να πάρω μόνο για κάθε ημέρα εξετάσεων. Οι ανώτερες ημέρες εξέτασης στο ΕΑΠ είναι 6. Αρα, το ανώτερο 12! (Οι 22 ημέρες, που αναφέρει η κυρία, πώς προκύπτουν;) Καλό θα ήταν λοιπόν η συγκεκριμένη κυρία να είχε διαβάσει τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα πριν γράψει αυτό το άρθρο και να μην προσπαθεί να προκαλεί εντυπώσεις σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους.
Κρίμα που η κατά τα άλλα έγκυρη και αξιόπιστη εφημερίδα σας επιτρέπει να δημοσιεύονται ανυπόστατα και αποπροσανατολιστικά άρθρα για τους δημοσίους λειτουργούς.
Ε. Ζαφειρακου

Να διευκρινίσω πως όταν η κ. Ζαφειράκου αναφέρει πως η άδεια που δικαιούται ο δημόσιος υπάλληλος που φοιτεί στο ΕΑΠ ανέρχεται το ανώτερο σε 12 ημέρες εννοεί πως αυτές παρέχονται με την προϋπόθεση πως ο φοιτητής δεν θα περάσει με την πρώτη εξεταστική περίοδο και θα πάει για τη δεύτερη και πως έχει πάρει το ανώτερο 3 Θεματικές ενότητες (μαθήματα του εν λόγω Πανεπιστημίου). Ας σημειώσουμε πως ο μέσος όρος των φοιτητών του ΕΑΠ επιλέγει λιγότερες Θ.Ε. (δηλαδή 1 ή 2 οι οποίες αντιστοιχούν σε 2 έως 4 ημέρες άδειας το χρόνο).

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την αποφυγή δημιουργίας δυσμενών εντυπώσεων...

4 σχόλια:

  1. Μα δεν είπαμε; Τα σπασμένα σε όλους τους τομείς, θα τα βγάλει το δημόσιο ...
    Όλες οι άδειες υπάρχουν στον υπαλληλικό, ας του ρίξουν μια ματιά, όπως είπες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως πολύ καλή η επισήμανση σου dyosmaraki.. Γιατί γίνονται σε αυτά διακρίσεις.. Οι παρανοήσεις πρέπει να διευκρινίζονται, Φιλιά!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εκπαιδευτική άδεια μπορεί να τραβήξει και πολύ πέραν των 2 ετών. Και τη θεωρώ αυτονόητο δικαίωμα. Αν δεν υπήρχε, δύο επιλογές θα έμεναν: είτε να κάνουμε μεταπτυχιακό και διδακτορικό πριν πιάσουμε δουλειά, και να επιδιώξουμε διορισμό στα 35 μας, είτε να επιδιώξουμε διορισμό κατευθείαν με το πτυχίο και να μείνουμε για πάντα στην ημιμάθεια.

    Φέτος για πρώτη φορά συνέβη το εξής σκανδαλώδες: τουλάχιστον στους εκπαιδευτικούς (δεν ξέρω για άλλους τομείς του δημοσίου) δε δίνεται καμία καινούργια εκπαιδευτική άδεια!! Εξαιρούνται όσοι έχουν υποτροφία για τις σπουδές τους και όσοι έχουν ήδη από την προηγούμενη χρονιά άδεια.

    Βλ. http://www.alfavita.gr/OdigosEkpaideytikou/od1_11_9_9102q.php

    Δεδομένου δε ότι και οι διορισμοί περικόπηκαν πολύ, είναι σαν να προτιμώνται οι λιγότερο σπουδαγμένοι δασκάλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να προσθέσω, Δυοσμαράκι, και μία παρατήρηση σχετικά με κάτι που μάλλον σου ξέφυγε: όποιος είναι σε άδεια δεν απέχει των καθηκόντων του υπό προϋποθέσεις! Άδεια σημαίνει ακριβώς να μην πηγαίνεις στη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;