ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Προτάσεις : Προβολή ταινίας "Σιωπηλές Μηχανές" ( Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 18.4.2010)


Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει οριστεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς 
(περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν τη προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
Για το σκοπό αυτό αυτή την ημέρα διοργανώνονται σε ολόκληρο το κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Αν και η φετεινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στην Αγροτική κληρονομιά η Monumenta επέλεξε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου να προβάλλει την ταινία του Θανάση Ρεντζή "Σιωπηλές Μηχανές" με το σκεπτικό πως πολλά από τα βιομηχανικά μνημεία και τοπία της χώρας μας κινδυνεύουν άμεσα να καταστραφούν.


Η προβολή της ταινίας θα γίνει

ην Κυριακή 18 Απριλίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
(συμβολή Ιεράς Οδού και Μεγ. Αλεξάνδρου).
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό της ταινίας Θανάση Ρεντζή.
Για την ενίσχυση των σκοπών της Monumenta και την κάλυψη των εξόδων θα υπάρχει 
είσοδος 10 Ευρώ


* To Monumenta είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό που πραγματεύεται θέματα που αφορούν τη προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Κύπρου (το τελευταίο τεύχος που αναφέρεται στα βιομηχανικά κατάλοιπα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και πληροφορίες γύρω από τα ζητήματα τα οποία πραγματεύεται η Monumenta πληροφορίες εδώ)

8 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κινηματογράφος είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο προώθησης τέτοιων ιδεών. Το τι αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά όμως και η αξία την οποία αυτή έχει για τον άνθρωπο είναι κάτι που πρέπει να διδάσκεται και στο σχολείο, καθώς και στο σπίτι από τους γονείς. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από μικρά να προστατεύουν αυτό που για τα ίδια αργότερα θα αποτελέσει μια βάση για την ανάπτυξη της κοινωνίας στην οποία θα ζήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Χριστός Ανέστη, και χρόνια πολλά! Δεν τα είπαμε!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποτέ δε ψώνεψα τις διάφορες μηχανές, εκτός απο τη μηχανή του αυτοκινήτου!!
    Ορισμένες είναι τόσο πολύπλοκες που θεωρώ οπτι μας ....δουλεύουν, έστω καιν ανθρώπινο μυαλό τις έφτιαξε!
    Και πορισμ΄ρνες μάλιστα μάλλον... κακό μας κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περασα για μια καλησπερα. Εισαι καλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;