ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Επιχορήγηση πολιτικών κομμάτων και δημόσια οικονομικά ελλείμματα


Ανήσυχη η θειά Μερόπη τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να βρει λύση για το πως θα ξαναγεμίσουν τα άδεια Κρατικά Ταμεία.

Μα τι μας τσαμπουνάνε "ουκ αν λάβεις παρά του μή έχοντος?" φυσάει και ξεφυσάει πίνοντας γουλιά γουλιά τον καφέ της. Αφού υπάρχουν τόσοι τρόποι να εξοικονομήσουν χρήματα!!!!

Από τον ετήσιο προϋπολογισμό ο οποίος "δεν βγαίνει", λέει η θειά Μερόπη, επιχορηγούνται και τα πολιτικά κόμματα. Εφ΄όσον λοιπόν μιλάμε για περίοδο λιτότητας υποθέτω πως εάν μειωνόταν η κρατική οικονομική συνεισφορά που κατευθύνεται προς τα πολιτικά κόμματα θα εξοικονομούσαμε σημαντικά κονδύλια που θα μπορούσαν να τα κατευθυνθούν σε άλλες δραστηριότητες πιο παραγωγικές.

Ετσι κι αλλοιώς εξ όσων γνωρίζω από τις φίλες μου οι οποίες όλο διασκεδάζουν τσάμπα, πολλά χρηματικά ποσά δαπανώνται από τα κόμματα (κυρίως τα 2 μεγάλα) για συνεστιάσεις σε κέντρα διασκέδασης (όπου οι παρευρισκόμενοι δεν πληρώνουν τίποτα, προσφορά του κόμματος λέει), για συνευρέσεις σε μπαράκια με ζωντανή μουσική (όπου πάλι οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος δεν πληρώνουν-προσφορά του κόμματος λέει) αλλά και για να καλύπτουν το κόστος των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισητηρίων για την μετακίνηση των ψηφοφόρων τους σε περιόδους εκλογών.

Επειδή λοιπόν όταν λέμε επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων από τον ετήσιο προϋπολογισμό και "προσφορά του κόμματος" προς τους φίλους και τα μέλη, αυτό σημαίνει πως τις δικές τους διασκεδάσεις και μετακινήσεις τις πληρώνω εγώ κι εσείς, σκέφτηκα πως επειδή διανύουμε χαλεπούς καιρούς εάν μειωνόταν σταδιακά η κρατική επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων κατά 50% (συνολικά) π.χ. κατά 10% το 2010, άλλο 10% το 2011 κλπ. θα μπορούσε το Δημόσιο να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους.....
Σε τελική ανάλυση ως μια κίνηση καλής θέλησης ας θυσιάσουν κάποια κονδύλια και τα πολιτικά κόμματα....
Εεεε όχι να πληρώνουμε τα ελλείμματα ες αεί εσείς οι μισθωτοί κι εμείς οι συνταξιούχοι.....
Φτάνει πια! Η υπομονή μας εξαντλήθηκε!!!
Αλήθεια ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει άραγε στο σύνολό τους πόσα χρήματα "δωρίζει" ετησίως ο ελληνικός λαός στα πολιτικά κόμματα με τη μορφή κρατικών επιδοτήσεων????
Σήκωσα τους ώμους μου αφού πολύ αμφιβάλλω αν είναι σε θέση κανείς να γνωρίζει το ακριβές ποσό....εδώ καλά καλά πόσους υπαλλήλους απασχολεί το Δημόσιο δεν γνωρίζει κανείς....

Τελικά μήπως έχει δίκιο η θειά Μερόπη????

22 σχόλια:

  1. Βουνο το δικιο της θειας.

    Αλλά σε "ωτα μη ακουοντων", οπως ειναι εδω και πολλά πολλά χρονια οι πολιτικαντηδες στη χωρα μας.

    Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι βουνό! Έβερεστ!
    Από εκεί πρέπει να αρχίσουν πρώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσε Δυοσμαράκι και η κατάσταση βρομάει...Αρκεί που οι αμοιβόμενοι με μεικτά 2000Ε το μήνα είναι προνομιούχοι και θα παγώσουν γιαυτούς οι αυξήσεις για δεύτεςρη χρονιά. Όλοι κάνουν το παν να μας καταντήσουν ζήτουλες, κατοχικούς...
    Να τους δώσω εγώ τα 2000 και κάτι ευρώ μεικτά να βγάλουν αξιοπρεπώς το μήνα τους και να μου δώσουν αυτοί τα δικά τους.
    Μου φαίνεται πως ζουν σε άλλη σφαίρα με μόνο φόβο μη τους τραβήξει το αυτί η κομισιόν.
    Αχ! η θεία Μερόπη απαιτήσεις που έχει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @αντώνης

    Αυτή η θειά Μερόπη έχει τετράγωνη λογική. Είναι όμως αυτός ο τετραγωνισμός του κύκλου από τον οποίο διακατέχονται οι πολιτικές αποφάσεις που δεν αφήνει να αναδειχθούν απλές και οφθαλμοφανείς λύσεις όπως αυτή με την μερική (δεν είπαμε όλη) περικοπή των επιδοτήσεων στα πολιτικά κόμματα....

    Σημειωτέον πως ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση (όλων) των Ευρωπαϊκών κομμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά το έτος 2010 ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια περίπου Ευρώ!!!!

    Καλησπέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Hfaistiwnas

    Και βέβαια από τέτοιες περικοπές πρέπει να αρχίσουν. Οχι βρήκαμε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και τους τσακίζουμε!!!!
    Το 70% των φόρων που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο προέρχεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Μαριάνθη

    Αυτό που με ενοχλεί Μαριάνθη μου είναι πως όλη η συζήτηση για τις περικοπές περιστρέφεται γύρω από τους μισθούς!!!

    Δηλαδή έστω και ένας μισθωτός εισπράττει 2000 Ευρώ αλλά επειδή είναι νομοταγής πολίτης πληρώνει κανονικά τους φόρους του, του επέβαλλαν να πληρώσει τον ΕΤΑΚ, τον έβαλαν να πληρώσει το κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο, εάν έχει ένα παλιό αυτοκίνητο θα του επιβάλλουν υψηλά τέλη κυκλοφορίας....

    Δηλαδή τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στην κρίση??? Αλήθεια πόσους φόρους εισπράττει το ελληνικό Κράτος από τα κόμματα και πόσους από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους???

    Είδες αυτή η θειά Μερόπη? Ανω κάτω μας κάνει με τις ιδέες της...Στο Υπουγρείο Οικονομικών έπρεπε να την προσλάβουν....μπας και βάλει καμιά τάξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δίκιο έχει dyosmaraki μου, αλλά πού θα το βρει...

    Το θέμα πάντως για μένα δεν είναι τόσο ο κρατικός χαρακτήρας της επιδότησης, αλλά η ανάγκη για επιδότηση!

    Γιατί να χρειάζονται τόσα έξοδα; Ας σπάσουν οι περιφέρειες, ας μπει πλαφόν στα έξοδα για αφίσες και ας γίνουν πράγματα που θα περιορίσουν την ανάγκη να δώσει ένα κόμμα τόσα πολλά χρήματα.

    Αλλιώς, και η επιδότηση να καταργηθεί, θα βρεθεί "άλλος" τρόπος να καλυφθούν τα έξοδα!

    Άσε που θα πλασαριστεί και ως ένα μέτρο που "εκφράζει το λαϊκό αίσθημα", ενώ στην ουσία θα είναι απλώς για λαϊκή κατανάλωση και θα οδηγήσει σε διαφθορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν δεν έχει δίκιο αυτή τότε ποιός; Μήπως να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για γενικός ή κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φυσικά και έχει δίκιο η θεία. και τεράστιο. ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πληρώνουν/με μισθωτοί συνταξιούχοι από την φορολογία τα κινητά τους, τις βενζίνες του, τα οδοιπορικά τους.
    τόσο μισθό παίρνουν. σιχτίρι πια. και γιατί αυτοί με δύο τετρατίες, αν γνωρίζω καλά, μπορούν να βγουν στην σύνταξη και εμείς πολύ πιθανό να μην πάρουμε σύνταξη ποτέ;
    τώρα που το βλέπω γραμμένο εννοώ γιατί θα έχουν διαλυθεί τα ταμεία. όχι για κάποιο άλλο λόγο (ελπίζω).
    και πρέπει να δουλεύουμε 30 και 35 χρόνια;
    μόνο τα λεφτά που σπαταλάνε όλοι τους προεκλογικά όχι μόνο 2 δις έχουν βρεθεί, πολύ περισσότερα.
    ουφ! κατά τα άλλα τα γνωστά.
    καλησπέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχεις ένα δίκιο αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσα πολλά αυτά τα λεφτά που στο κάτω-κάτω το σκεπτικό της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι σωστό γιατί δίνονται προς αποφυγή χειραγώγησης των κομμάτων από οικονομικούς κολοσσούς (μην κοιτάς που στην πράξη η Ζήμενσ το έκανε;), η μεγάλη διασπάθιση Δυοσμαράκι μου γίνεται με τη διαφθορά της Δημόσιας Διοίκησης και τη ρεμούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εγώ ξέρω οτι αυτά τα δημόσια οικονομικά ελλείμματα χρόνια τώρα τα βιώνω, αφού στο Ωδείο Αθηνών που εργάζομαι, επιχορηγούμενο με νόμο από το ΥΠΠΟ, ούτε θυμάμαι πια πόσους μισθούς μας χρωστάνε, πόσοι συνάδελφοι απολύθηκαν και απολύονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ikor

    Συμφωνώ!
    Αναρωτιέμαι γιατί τα παλαιότερα χρόνια επιβίωναν τα πολιτικά κόμματα δίχως κρατικές επιδοτήσεις. Ναι, είναι γεγονός πως στηρίζονταν στην ιδιωτική χορηγία. Ομως μήπως τελικά ήταν καλύτερα έτσι?
    Για παράδειγμα εάν κάθε πολίτης που αποφασίζει να στηρίξει σε ιδιωτική βάση το κόμμα που τον αντιπροσωπεύει είναι δικαίωμά του, ας το κάνει. Γιατί όμως θα πρέπει όλοι οι πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά για μια πράξη που προσωπικά δεν επιθυμώ αφού γνωρίζω πως πολλά χρήματα δεν σπαταλιώνται σε αφίσες κλπ αλλά σε "κοσμικές" ή "κοινωνικές" συναντήσεις που κάθε άλλο παρά ουσιαστικό χαρακτήρα έχουν (π.χ. μπουζουξίδικα, μπαράκια κλπ)
    Ναι, κι εγώ πιστεύω πως εάν μειώνονταν τα κονδύλια που διατίθενται στα πολιτικά κόμματα από τον κρατικό ή ευρωπαϊκό κορβανά θα πρέπει να μειωθούν.
    Οποια κυβέρνηση θα το αποφάσιζε νομίζω πως θα στηριζόταν (από όσους τουλάχιστον δεν ωφελούνται από τσάμπα εισητήρια και τσάμπα φαγοπότια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @phlouflis

    Μπα, δεν έχει διπλώματα και μεταπτυχιακή η φουκαριάρα η θειά Μερόπη. Και ξέρεις πως όσοι δεν έχουν μεταπτυχιακά είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν στη ψάθα.
    Η θειά Μερόπη είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που απλά δυσανασχετεί για την βαρειά και άδικη φορολογία που υπόκειται σαν συνταξιούχα....Για αυτό και διαμαρτύρεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @basnia

    Τεράστια κονδύλια σπαταλιώνται προεκλογικά basnia μου και μάλιστα καμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική ιδιότητα των κομμάτων.

    Για παράδειγμα ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το σύνολο των ψηφοφόρων (που πρόσκειται στο α η στο β κόμμα να ταξιδεύει τσάμπα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

    Θες να ψηφίσεις κύριε? Να πληρώσεις το εισητήριό σου. Γιατί να στο πληρώσει το τάδε η το δείνα κόμμα? Και το κόμμα που τα βρίσκει αυτά τα χρήματα? Εάν του περισσεύουν χρήματα να τα τοποθετήσει σε δημιουργικές δραστηριότητες και όχι σε ψηφοθηρικές!!!

    Αντε για να μην πούμε πως μία από τις (πολλές) αιτίες που φαλήρισε η Ολυμπιακή ήταν και η μη καταβολή των ναύλων από αυτά που χρωστούσαν τα πολιτικά κόμματα για να μεταφέρουν τους ψηφοφόρους τους. Κερδισμένα βγήκαν και αυτά αφού διαγράφτηκαν αυτές οι οφειλές.

    Οσο για τη συνταξιοδότηση όσοων εκλέγονται άσε και είναι μεγάλη ιστορία. Φυσικά και αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις 2 τετραετίες (αν και νομίζω πως πρόσφατα μειώθηκε στη 1 τετραετία-δεν είμαι βέβαιη). Γεγόνος που το θεωρώ απαράδεκτο, αλλά δικαιολογέι γιατί κάποιοι πολίτες σκοτώνονται για να ασχοληθούν με τη πολιτική. Τόσα προνόμια έχουν, κι ύστερα μιλάμε για ισονομία πολιτών.

    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να πάψει κάθε κυβέρνηση να βάζει χέρι όποτε έχει ανάγκες και ελλείμματα στα εύκολα θύματα : τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που όχι μόνο αδυνατούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους αλλά προκαταβάλλουν τους φόρους προτού καν εισπράξουν το μισθό τους. Ελεος πια!!!
    Να πληρώσουν και οι υπόλοιποι φορείς την αναλογία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @navarino-s

    Μήπως όμως κανείς θα πρέπει να σκεφτεί πως εμ και καθένας μας συμβάλλει οικονομικά στην επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων, εμ και η χρηματοδότηση από τους fun κάθε κόμματος δεν καταργείται εμ και τηρούν Ιδρύματα για τα οποία απαλάσσονται από τη φορολογία εμ και σπαταλάνε χρήματα σε ανούσιες δραστηριότητες????

    Προσωπικά θα ήμουν υπέρμαχος να καταργηθεί εντελώς η κρατική επιχορήγηση προς τα πολιτικά κόμματα. Αν θέλουν ας προβούν σε δραστηριότητες όπως εκδόσεις, συναυλίες, bazaar, κουπόνια και ότι άλλο θέλουν προκειμένου να αποκτήσουν έσοδα. Ισως τότε αν με τον κόπο τους αποκτούσαν τα έσοδα να σκέφτονταν περισσότερο που θα τα ξοδεψουν.

    Συμφωνώ βέβαια πως μεγάλη διασπάθιση Δημοσίου χρήματος γίνεται λόγω της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @logia

    Εχεις δίκιο. Αυτό που πιστεύω και εγώ είναι πως οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
    Τα ελλείμματα που υπήρχαν και υπάρχουν δεν θα εξαφανιστούν εάν η (όποια) κυβέρνηση δεν στρέψει τις βολές της σε άλλους τομείς όπου υπάρχουν μαύρες τρύπες.

    Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που υπάρχουν ελλείμματα να ενοχοποιούνται οι δηλωμένοι πόροι (μισθοί/συντάξεις) και να φορλογούνται επειδή είναι ο εύκολος στόχος.

    Η κάλυψη των ελλειμμάτων και η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να προέλθει
    -είτε από την κατάργηση κρατικών επιδοτήσεων εκεί που δεν είναι απαραίτητες (π.χ πολιτικά κόμματα) - είτε από την παύση διαγραφών οφειλών από όσους κερδοσκοπούν με αυτόν τον τρόπο (π.χ. γιατί να διαγράφονται τα χρέη των ποδοσφαιρικών ομάδων???)
    - είτε από τον έλεγχο όσων απασχολούν εργαζόμενους με μαύρη εργασία και φοροδιαφεύγουν.

    Καταργείται κάθε έννοια ισονομίας όταν τις μαύρες τρύπες τις καλύπτουν επί σωρεία ετών μοναχά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μηπως τελικα ζουμε σε αλλο τοπο?
    εμεις ολοι οσοι ημαστε υποχρεωμενοι
    να πληρονουμε φορους ολη μας την ζωη
    παντως ενα καταλαβαινω οποιος παει
    να προτινει τετοιες λυσεις για
    καταργηση επιδοτησεων θα τον
    αναδειξουν σιγουρα εθνικο ευεργετη.
    την αλλη φορα που θα κανω την φορολογικη μου δηλωση θα γραψω
    με μεγαλα γραμματα ΙΑΤΡΟΣ doctor.
    ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΚΛΠ ΚΛΠ Οσες αραδες μπορω
    ετσι θα εχω δικαιη φορολογια
    χμ..... πρεπει να βρω και πενταρι
    στο kolonaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σ' ένα σημείο μόνο δεν έχει δίκιο η θεια Μερόπη: αυτοί που μετακινούνται τζάμπα εκείνες τις μέρες δεν είναι κατ' ανάγκην ψηφοφόροι!
    Εσύ λες (με το δίκιο σου βέβαια): "Θες να ψηφίσεις κύριε? Να πληρώσεις το εισητήριό σου."
    Όχι, δε θέλω να ψηφίσω! Θέλω να πάω εκδρομή, τζάμπα. Κι αν δε μου κάνει τα εισιτήρια το ένα κόμμα, θα πάω στο άλλο! Ξέρεις πόσοι το κάνουνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @the lonely skipper

    Πάντως και οι γιατροί του Κολωνακίου τη δουελιά τους κάνανε οι άνθρωποι (όσοι δηλαδή έκαναν δήλωση κάτω από τα όρια της φτώχειας αλλά με το Porsceh παρακρισμένο από κάτω).
    Το δικό μου ερώτημα είναι "τι έκαναν οι ελεγκτικές αρχές μέχρι τώρα?
    1.Αν δεν έκαναν τίποτα θα πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς τους αφού στην ουσία τους πληρώναμε για να κάθονται.
    2.Αν οι υπάλληλοι έκαναν σωστούς ελέγχους μα δεν τους άφησαν οι πολιτικοί τους προιστάμενοι τότε θα πρέπει αντί να πληρώνουμε εμείς έκτακτους φόρους για τα μαύρα ελλείμματα να πληρώσουν από τη τσέπη τους οι πολιτικοί προιστάμενοι (όποιοι κι αν είναι αυτοί)
    3. Φυσικά αυτό που περιμένω να δω είναι τι ΘΑ κάνουν οι νέοι κυβερνώντες για να πατάξουν το ζήτημα της φοροδιαφυγής. Γιατί πολλές ανακαλύψεις ακούμε τελευταία, μα δεν μαθαίνω για το τι έγινε τελικά? Πλήρωσαν όλοι αυτοί οι μεγαλογιατροί με πρόστιμο όπως θα πλήρωνε ο κάθε φουκαράς ή για άλλη μια φορά τη γλύτωσαν? Πότε θα μάθουμε???
    4. Αν βρεις κανένα πεντάρι στο Κολωνάκι κράτα μου κι εμένα την αποθήκη γιατί αν συνεχιστούν οι φόροι της ακίνητης περιουσίας με βλέπω να πουλάω το σπιτάκι μου και τα υπάρχοντά μου και να τη βγάζω σαν τους άστεγους....αφού τα χρήματα δεν φτάνουν για να πληρώνουμε τους φόρους πια. Ερχονται όπου νάναι και τα τέλη κυκλοφορίας της Μαράρως μου (έτος κυκλοφορίας 1991) οπόοοοτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Πέπε

    Ξέρω, ξέρω μου τάπε η θειά Μερόπη. Γι αυτό είναι έξαλλη. Γιατί στις Ευρωεκλογές της έβαλαν χέρι επειδή αρνήθηκε να πάει να ψηφίσει. Ενώ όλοι οι "εκδρομείς-ψηφοφόροι" θεωρήθηκαν συνειδητοί ψηφοφόροι....και ας εξαγοραζόταν η ψήφος τους αναλόγως με το ποιός τους πλήρωνε το εισητήριο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μα όχι! Αναφέρομαι στην περίπτωση τύπων που θέλουν ΜΟΝΟ να πάνε εκδρομή, σε κάποιο μέρος άσχετο με τα εκλογικά τους δικαιώματα. Άμα πας να τους ζητήσεις το εισιτήριο, κανείς δε σου ζητά να αποδείξεις ούτε αν ψηφίζεις στην Ανάφη ούτε, πόσο μάλλον, τι ψηφίζεις.

    Κατά τα άλλα, θα θεωρούσα πιο τίμιο να μεταφέρει ο καθένας τα δικαιώματά του εκεί όπου ζει. Δεν μπορούμε να απαιτούμε να μπαίνει ο καθένας σε έξοδα για να ασκήσει το δικαίωμά του, αλλά από την άλλη ρε φίλε πάρε μια απόφαση, από πού θες να είσαι, από την Αθήνα όπου ζεις, εργάζεσαι και υφίστασαι κάθε καλό ή κακό που γίνεται, ή από την Ανάφη που έχεις πατρικό και πας κάθε Δεκαπενταύγουστο; Αλλού τρως, αλλού πίνεις κι αλλού πας και το δίνεις; Στην Ανάφη (ή την κάθε επαρχία), ψηφίζεις εκ του ασφαλούς: αν βγάλεις βουλευτή κανέναν άχρηστο που να κάψει τον τόπο, δε θα το υποστείς εσύ αφού θα είσαι στην Αθήνα. Αν όμως βγει κάποιος που να μπορεί να σου κάνει και κανένα ρουσφέτι, μικρή είναι η περιφέρεια, όλοι γνωριζόμαστε, είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

    Οπότε, άσε: καλύτερα κάτσε Αθήνα, να πάω εγώ τζάμπα στην Ανάφη (που ψηφίζω Αθήνα) να φάω φρέσκο ψαράκι, κι ας ψηφίσουν οι υπόλοιποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Πέπε

    Πολύ καλά τα λες Πέπε
    Συμφωνώ με την άποψή σου πως καθένας θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου που ζει.
    Βέβαια εδώ υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες :
    1. Αυτό που είπες ήδη, δηλαδή πως σε όσους είναι εγγεγραμμένοι σε διάφορο τόπο από αυτόν που ζουν έχουν
    - τζάμπα εισητήρια που πληρώνονται από τα πολιτικά κόμματα κι έπειτα ζητάνε από εμάς τους υπολοίπους μ....να τα πληρώσουμε μέσω της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων (που την πληρώνουμε μέσω της φορολογίας),
    - Να προσθέσω τις άδειες από τη δουλειά
    - Τα ρουσφέτια (στα μικρά μέρη γνωριζόμαστε)
    2. Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη των πραγμάτων :
    - Η δραματική μείωση του αριθμού των κατοίκων στα μικρά μέρη (στους εκλογικούς καταλόγους) αυτόματα σημαίνει πως θα υπαχθούν μέσω του Καποδίστρια σε έναν άλλον Δήμο με ότι αυτό συνεπάγεται (πολλές Υπηρεσίες βρίσκονται σε άλλο μέρος και ο πολίτης θα πρέπει να ταξιδέψει ακόμη και για μια απλή υπόθεση)π.χ. η Κάσος (για πολλές υπηρεσίες) εξαρτάται από τη Κάρπαθο. Αποτέλεσμα είναι πως καρδιοπαθείς ταξιδεύουν μέσα στο καταχείμωνο στη Κάρπαθο επειδή η Κάσος δεν διαθέτει καρδιολόγο...
    - Η δραματική μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στα μικρά μέρη συντελεί στη μείωση των εσόδων τους (οι Δήμοι και οι Κοινότητες επιδοτούνται ανά αριθμό κατοίκων και τα δημόσια έργα συνήθως δεν εκτελούνται η κωλυσιεργούν για χρόνια όταν δεν δικαιολογείται από τον αριθμό των εγγεγραμμένων δημοτών).
    Τέλος μειοψηφία αποτελεί εκείνη η μερίδα των πολιτών που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο χωριό τους μόνο και μόνο για συναισθηματικούς λόγους.
    Πολλά τα διλήματα πολλές και οι ενδεχόμενες λύσεις όμως. Σίγουρα πάντως δεν αποτελεί λύση η εξαγορά ψήφων από τα κόμματα με την καταβολή του τιμήματος του εισητηρίου στους ψηφοφόρους γιατί αυτό αν δεν κάνω λάθος λέγεται δωροδοκία πολίτη με πρόθεση την εξαγορά ψήφου.....
    ΥΓ. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Λόγω των πολλαπλών προβλημάτων του διαδικτύου μόλις τώρα είδα το σχόλιό σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;