ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

"Το Πολυτεχνείο είναι για όλους σημείο αναφοράς"


"Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως".....
Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας με αφορμή την 36η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Σε άλλο άρθρο (εδώ)διαβάζω πως σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου η "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" και η "Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών" αναλαμβάνοντας την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στην κατοικία του Μίμη Ανδρουλάκη αναφέρουν πως :
"η βομβιστική επίθεση έγινε σε....ένδειξη τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που μάτωσαν ή πέθαναν με το όπλο στο χέρι χωρίς κανένα αντάλλαγμα"
Θεωρώ αδιανόητη, προσβλητική αλλά και παραπλανητική αυτή τη δήλωση που μοναδικό στόχο έχει (κατά τη γνώμη μου) να υποβαθμίσει και να διαστρεβλώσει την αλήθεια για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Θεωρώ παράλογο να δικαιολογείται μια βομβιστική επίθεση
"σε ένδειξη τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου"
Εκείνοι που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Πολυτεχνείου διεκδίκησαν το αγαθό της ελευθερίας όχι μόνο για τον εαυτό τους μα για το σύνολο των πολιτών με γνώμονα το κοινό καλό. Εκείνοι
ούτε διεκδίκησαν προσωπικά ωφέλη/ανταλλάγματα
ούτε έκαναν αλόγιστη χρήση βίας
ούτε έστρεψαν τυφλά την οργή τους απέναντι σε όλους και σε όλα.
Μόνο μάχονταν ενάντια σε ένα τυραννικό καθεστώς και τους εκπροσώπους του το οποίο είχε αφαιρέσει κάθε δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και του λόγου από τους πολίτες.
Είχαν συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία απασχολούσαν ολόκληρο το λαϊκό κίνημα για αυτό το λόγο το λαϊκό κίνημα έγινε συνοδοιπόρος στον αγώνα τους.
Και προ πάντων σε αντίθεση με το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει η εν λόγω οργάνωση 
ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΠΛΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.
Μοναδικό τους όπλο ήταν η πίστη στον αγώνα τους.
Τα παιδιά αυτά ήταν ΑΟΠΛΑ.
Θεωρώ λοιπόν πως οι συντάκτες της εν λόγω ανακοίνωσης είναι είτε ανιστόρητοι είτε συνειδητά επιχειρούν να παραπληροφορήσουν το κοινό και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ισως και να αποσκοπούν στο να εκθειάσουν την ένοπλη βία "χρησιμοποιώντας" τον αγώνα του Πολυτεχνείου.
Δεν μπορώ να δώσω άλλη λογική εξήγηση για αυτή την ιστορική ανακρίβεια.
Στο σχετικό αφιέρωμα-ανάρτηση που έκανα πέρσυ (εδώ) αναφερόμουν στα λόγια που εκφωνήθηκαν από τον πρόχειρο ραδιοφωνικό σταθμό που είχαν στήσει όσοι βρίσκονταν κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο τη μοιραία εκέινη βραδυά λίγο πριν την εισβολή του άρματος και το γκρέμισμα της πόρτας της καγκελόπορτας :
Και όμως εκείνη τη βραδυά μερικά νέα παιδιά βρήκαν τη δύναμη να διεκδικήσουν.
Να διεκδικήσουν τα ιδανικά τους, επειδή πίστευαν στο δικαίωμα της ελευθερίας.
Ηταν αποφασισμένα για όλα.
Προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους φαντάρους που οδηγούσαν τα άρματα μάχης και να αποτρέψουν την είσοδό τους στο Πολυτεχνείο κραυγάζοντας και επαναλαμβάνοντας
"αδέλφια είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι"
Δεν τα κατάφεραν
Η εντολή είχε δοθεί

Ολοι γνωρίζουν πως τα λόγια αυτά έχουν καταγραφεί στο σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο εκείνης της βραδυάς
....."αδέλφια είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι" κραύγαζαν....
Ας σεβαστούμε επί τέλους την ιστορική πραγματικότητα...
Το οφείλουμε σε όσους βίωσαν τα γεγονότα εκείνης της βραδυάς του Πολυτεχνείου....
Πολύ περισσότερο το οφείλουμε από σεβασμό στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους για
φωτεινά ιδανικά.
Φωτεινά ιδανικά τα οποία όπως ανέφερε ο κ. Παπούλιας αποτελούν για όλους σημείο αναφοράς.
Ιδανικά τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την ένοπλη βία των ημερών μας η οποία παραπέμπει σε

σκοτεινές διαδρομές άσχετες με το αληθινό λαϊκό κίνημα
και σίγουρα άσχετες με τα ιδανικά και τον αγώνα του Πολυτεχνείου το 1973 έστω και αν τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ακόμη και σήμερα επίκαιρα.... 
 

13 σχόλια:

  1. Μόνο που εγινε μόδα να αναφερονται πολλοι μα πάρα πολλοι στο σημείο αυτό!!!
    Θα μου πεις για να μη το κανεις χρειαζεται τσιπα,ελα ομως που την τσίπα την βρίσκεις πλεον μόνο στους κτηνοτροφους!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα!
    Δυστυχώς κάποιοι βλέπουν μόνο την πολεμοχαρή πλευρά των γεγονότων, κρίμα, γιατί είναι κολλημένα μυαλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Taspa

    Είναι εύκολο πολλοί να θέλουν να καπηλευτούν ένα ιστορικό γεγονός και να γίνει μόδα. Πέρα από αυτό κανείς δεν νομίζω πως μπορεί να αμφισβητήσει είτε την ιστορική αξία ενός γεγονότος είτε την αλήθεια των γεγονότων και ιδιαίτερα από τη στιγμή που ζουν ακόμη αυτόπτες μάρτυρες αυτών των γεγονότων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Hfaistiwnas

    Κυρίως θεωρώ πως μερικοί συντελούν στην διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ημουν πολυ ικανοποιημενος δυοσμαρακι αν αυτοι οι "πυρηνες της φωτιας" ηταν οι μονοι που καπηλευονται τη μνημη και τους αγωνες των απλων ανθρωπων τοτε στο Πολυτεχνειο.
    Αλλά δυστυχως υπαρχουν και ανθρωποι οι οποιοι σημερα κανουν τους αγωνιστες ενω τοτε ηταν αποντες.
    Βεβαια εδω εχουμε και καποιους που λενε πως εκαναν αντισταση στη χουντα απο το Σηκουανα, ή απο τη Στοκχολμη ή απο τις ΗΠΑ κτλ κτλ

    Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καποτε επιτελους θα πρέπει να πάψουμε να μένουμε μόνο στις "επετείους" και τα μεγάλα λόγια και να κάνουμε πράξη τα οράματα και τις ελπίδες αυτων των παιδιών....

    Οσο για αυτους που αυτοαποκαλουνται "τιμητές των αγωνιστών του Πολυτεχνίου" και μεταχειρίζονται βια , η απάντηση του Θεωδοράκη σ αυτην τους την προκύριξη ειναι χαρακτηριστική.

    Την απάντηση του Θεοδωράκη θα την βρειτε εδω.

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς εκείνη την ιστορική στιγμή, την ιστορική αξία εκείνων των ημερών, άλλοι την έχουν καπιλευτεί, ενώ ακόμα τα συνθήματα-αιτήματα εκείνων των παιδιών δεν έχουν ακόμα κατακτηθεί απόλυτα. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολλή αξία δίνουμε στους επαναστάτες του... Να μην το πω και βρωμίσω το ιστολόγιό σου.
    Αν έχουν τα κότσια, να κάνουν τίποτε σοβαρό και όχι χύτρες και κατσαρόλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γιατι ποσοι απο ολους.πολιτικοι,καθηγητες.δημοσιογραφοι που σημερα ειναΙ ΠΑΝΣΟΦΟΙ Kαι απο τα πανελ με στομφο κανουν αναλυσεις
    και μπλα μπλα για εκεινη την εποχη,
    δεν ηταν χουντικοι? πως ειχαν και
    δουλειες και ποστα και θεσεις και
    και και...........ετσι ειναι το
    να ξεσκονιζεις το εκαστοτε δουβλετι
    ειναι σοφια η και τροπος ζωης απο τον καναπε & και απο της καφετερειες της
    ΓΑΛΛΙΑΣ Kαι η γιαγια μου ηταν
    αντιστασιακη.οσο για τους νεους
    καου boy σωτηρες ας πανε να δουλεψουν σε κανενα καρναγιο η
    ιχθυοσκαλα και ας αφησουν το φραπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παράνοια dyosmaraki...

    Πάντως ο σπόρος του "Πολυτεχνείου" δεν είναι ακόμα μεταλλαγμένος. Και βγάζει συνήθως πιο υγιείς καρπούς. Που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικές ανατροπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Dyosmaraki,

    νομίζω πως το μήνυμα του Προέδρου ήταν εξαιρετικό. Απλό και περιεκτικό. Από εκεί και πέρα οι ανθρωποι που κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική οργάνωση είναι δεδομένο ότι έχουν στρεβλές αποψεις. Τόσο αυτό που έγραψαν για τον Θεοδωράκη όσο και αυτό που εγραψαν για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου συνηγορούν προς αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω ότι το πολυτεχνείο μας έδειξε το δρόμο της μη ανοχής σε κάθε μορφή δικτατορίας, είτε αυτή είναι δικτατορία των μέσων ενημέρωσης, είτε είναι δικτατορία της βλακείας, είτε του κάθε πολιτικού που νομίζει ότι με την ψηφο στις εκλογές απέκτησε για 4 χρόνια το ακαταλόγιστο.

    Το πολυτεχνείο ζει στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που ανησυχεί για το μέλλον το δικό του και όλων των συνανθρώπων του και είναι παράδειγμα ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ αντίστασης, αγάπης και αυτοθυσίας. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι όποιος προσπαθεί να καπηλευτεί την ιστορία του είτε διαπράττοντας ένοπλες επιθέσεις είτε καταστέλλοντας ειρηνικές πορείες, θέτει αυτόματα εαυτόν εκτός λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;