ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Status civilis η Status naturalis? -Ενας 16χρονος μαθητής νεκρός και τεράστιες υλικές ζημιές στο κέντρο της Αθήνας

Ο θάνατος ενός 16χρονου μαθητή σε επεισόδια που ξέσπασαν το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας έκανε το γύρο του κόσμου στα Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πολλές φορές με αποσπάσματα από σκηνές που καθόλου δεν τιμούν τη χώρα μας.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν ο νεαρός δολοφονήθηκε όπως λέγεται, ή εάν η σφαίρα του αστυνομικού εξοστρακίστηκε. Δεν γνωρίζω εάν βρέθηκε τυχαία στον χώρο η εάν αποτελούσε μέρος ομάδας νεαρών που επιτέθηκε στους αστυνομικούς.
Θα σταθώ μοναχά στο αποτέλεσμα που είναι
-ο θάνατος ενός νεαρού μαθητή
- η δημιουργία πολλών θυμάτων με τεράστιες υλικές ζημιές, χάσιμο περιουσιών αλλά και
- η διατάραξη οικιακής ειρήνης εκείνων των κατοίκων που το σπίτι τους έτυχε να βρίσκεται στα επίμαχα σημεία και αποτέλεσαν στόχο βανδαλισμών.

Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την απώλεια της ζωής ενός νεαρού παιδιού.


Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την δράση κάποιων ομάδων οι οποίες επιδόθηκαν σε ένα πανηγύρι βανδαλισμών ως αντίποινα για τον θάνατο του νεαρού μαθητή.


Θεωρώ πως κανένας πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να δρα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αν ήθελαν να εκφράσουν την οργή τους ας στρέφονταν ενάντια σε αστυνομικά τμήματα, σε πολιτικούς ή όπου αλλού θέλουν αλλά όχι ενάντια στους συμπολίτες τους.

Εκφράζω ακόμη τον αποτροπιασμό μου για την ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να προστατέψει τους πολίτες της χώρας μας τόσο όσον αφορά την σωματική ακεραιότητα και την προσωπική ασφάλειά τους καθώς και την προσωπική τους περιουσία.

Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και τη δυσφορία μου γιατί πάλι εμείς οι πολίτες θα κληθούμε να καταβάλλουμε πρόσθετους φόρους προκειμένου να επιδιορθωθούν οι όποιες ζημιές προκλήθηκαν στους δημόσιους χώρους.

Ο απολογισμός των υλικών ζημιών?
Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής, όλο το 24ωρο χθες, Κυριακή, πυρπολήθηκαν συνολικά:

- Στην Αθήνα: 24 τράπεζες, 35 καταστήματα, 22 ΙΧ αυτοκίνητα, 12 κατοικίες, 63 κάδοι απορριμμάτων, 7 στάσεις λεωφορείων και ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ.
- Στην Πάτρα: μία τράπεζα, ένα περιπολικό, 4 ΙΧ αυτοκίνητα, ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας Αχαΐας, 14 κάδοι απορριμμάτων και το πάρκινγκ της αστυνομικής διεύθυνσης.
- Στη Θεσσαλονίκη: 9 τράπεζες, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, 7 ΙΧ αυτοκίνητα, 40 κάδοι απορριμμάτων, το κυλικείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, τρία εργοτάξια του μετρό, μία μοτοσικλέτα και ένα λυόμενο γραφείο ΚΕΠ.
- Στο Ηράκλειο: δύο τράπεζες και τέσσερις κάδοι απορριμμάτων.
- Στα Χανιά: ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας και 8 κάδοι απορριμμάτων.
- Στην Καβάλα: ένα γραφείο της ΝΔ, ένας κάδος απορριμμάτων και το γραφείο εκδόσεως διαβατηρίων στο αστυνομικό μέγαρο, στη Χρυσούπολη ένα φυλάκιο συνοριοφυλάκων και στη Δράμα τρεις κάδοι απορριμμάτων.
- Στην Ελευσίνα: 16 κάδοι απορριμμάτων.

Ο κ. Παυλόπουλος μετά τον θάνατο του 16χρονου δήλωσε πως
"Η αλήθεια θα αναδειχτεί και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία εκείνων οι οποίοι θα αποδειχθούν σε οποιοδήποτε βαθμό ένοχοι για ό,τι έχει γίνει. Η αστυνομία θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της προς όφελός των πολιτών" Είπε επίσης πως "θα εφαρμοστεί ο νόμος"

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ανέφερε για το συμβάν: «Για την τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου λυπούμαστε και συλλυπούμαστε την οικογένειά του. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όπου ανήκουν. Το τραγικό συμβάν είναι απόλυτα καταδικαστέο. Αυτή τη στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία η κοινωνία να δείξει ψυχραιμία για να μην φθάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι ανάγκη γίνονται σεβαστοί οι νόμοι από όλους».

Η επίκληση των νόμων σε τέτοιες στιγμές φαντάζει μάλλον αστεία. Η επιβολή του νόμου και της τάξης, η εφαρμογή του νόμου, το όφελος των πολιτών.....Κουβέντες θεωρητικά σωστές. Ομως για ποιό νόμο μιλάμε και για ποιό όφελος των πολιτών ?
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

"Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια" (ολόκληρο το κείμενο θα το βρείτε εδώ)

-Το δικαίωμα της ζωής όμως αφαιρέθηκε βίαια από τον 16χρονο μαθητή και μάλιστα η αστυνομία όχι μόνο δεν στάθηκε ικανή να τον προστατέψει αλλά σήμερα κατηγορείται ένα μέλος της για αυτό το γεγονός.

-Για ποιά προσωπική ασφάλεια μιλάμε όταν κινδύνεψε η ζωή όσων περαστικών βρέθηκαν στους περιοχές όπου ξέσπασαν οι ταραχές?

-Ποιός θα αποζημιώσει τα εμπορικά μαγαζια που ήταν κατάφορτα από εμπορεύματα λόγω της επικείμενης Χριστουγεννιάτικης σαιζόν? Πόσοι έμποροι θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να απολύσουν το προσωπικό τους αφού είναι εύλογο πως η Χριστουγεννιάτικη σαιζόν χάθηκε? Πόσοι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους αφού είναι βέβαιο πως κάποιοι μαγαζάτορες δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν την εμπορική τους δραστηριότητα πλέον ? Να υπενθυμίσουμε πως τα μαγαζιά του κέντρου καταβάλλουν υπέρογκα ποσά σε ενοίκια και λόγω των καθημερινών συγκεντρώσεων και επεισοδίων ο τζίρος τους έχει μειωθεί στο απειροελάχιστο.

-Ποιός θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες όσων οχημάτων καταστράφηκαν?

-Ποιός θα αποζημιώσει για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν όσοι κατοικούν στις περιοχές που έλαβαν χώρα τα επεισόδια? Ποιός θα τους αποζημιώσει για τον φόβο που ένοιωσαν όταν τα δικά τους παιδιά κυκλοφορούσαν έξω την ώρα που διαδραματίζονταν τα επεισόδια? Μπορεί το θύμα να ήταν το παιδί κάθε πολίτη.

Πολλοί μίλησαν για αυθόρμητο ξεσηκωμό των πολιτών μετά το ατυχές συμβάν. Θα συμφωνήσω πως η κοινωνική οργή ξεχειλίζει το τελευταίο διάστημα, οι πολίτες νοιώθουν εξοργισμένοι γιατί καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το βάρος της ακρίβειας, της ανεργίας. Ομως πως εξηγείται το γεγονός πως μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρη η Ελλάδα είχε γίνει μπάχαλο? Ο αυθορμητισμός των πολιτών δεν θεωρώ πως έχει τόση δύναμη ώστε να οργανώσει τόσες κινητοποιήσεις και τόσους βανδαλισμούς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εξ άλλου ένας αυθόρμητος ξεσηκωμός απλών πολιτών δεν θα προχωρούσε σε βανδαλισμούς αυτού του είδους προκειμένου να εκδηλώσει την αντίθεσή του σε κάποια γεγονότα.

Θέλω να υπενθυμίσω πως σύμφωνα με την

Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου :

  • H ασφάλεια αποτελεί τον τελικό σκοπό χάριν του οποίου οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την επικίνδυνη κατάσταση του status naturalis και πειθαρχούν στην κρατική εξουσία του status civilis, θυσιάζοντας μέρος των ελευθεριών τους. Η θυσία αυτών των ελευθεριών γίνεται απλώς και μόνο προς εξασφάλιση υπέρτατων αγαθών, όπως η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η ιδιοκτησία.
  • Το δικαίωμα του ενός φθάνει μέχρις εκεί όπου τελειώνει το δικαίωμα του άλλου (“neminem laedere”)
  • Σε μια ευνομούμενη κοινωνία το Κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τον πολίτη από καταχρήσεις ατομικών δικαιωμάτων εκ μέρους άλλων πολιτών (ά. 25 παρ. 3 Συντ.)5,6.


Οταν η προστασία του πολίτη με βάση τα παραπάνω δεν επιτυγχάνεται τότε πιστεύω πως η Πολιτεία έχει αποτύχει στο έργο της.

Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει επί τέλους τις ευθύνες που της αναλογούν για την προστασία των πολιτών.

Ως πολίτης αυτής της χώρας απαιτώ

-Να διαλευκανθούν οι συνθήκες του θανάτου του νεαρού μαθητή,

-Να καταλογιστούν ποινικές και οικονομικές ευθύνες σε όσους προκάλεσαν φθορά ξένης περιουσίας. Να κατασχεθεί εν ανάγκη προσωπική περιουσία όσων ενέχονται στους βανδαλισμούς και με αυτά τα χρήματα να αποζημιωθούν όσοι έπαθαν φθορά χωρίς να φταίνε και καλούνται για πολλοστή φορά να ξαναστήσουν τα μαγαζιά τους, τα σπίτια τους. Γνωρίζουμε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πάψει πλέον να ασφαλίζουν τις εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου θεωρώντας κάθε βλάβη προερχόμενη από "τρομοκρατική ενέργεια" (εννοούν τους βανδαλισμούς) ως μη καλυπτόμενο κίνδυνο. Και αν δεν μπορεί η Πολιτεία να βρει τους ενόχους τότε η ευθύνη είναι δική της. Ας αναλάβει η ίδια την οικονομική υποχρέωση να αποζημιώσει εκείνους τους πολίτες που δεν φρόντισε να προστατέψει όπως όφειλε.

Τι φοβάμαι?
Πως εάν και αυτή τη φορά δεν υπάρξη δίκαια ανάληψη και απόδοση ευθυνών για τα συγκεκριμένα γεγονότα το αποτέλεσμα θα είναι η χώρα μας να πισωγυρίσει από το status civilis στο status naturalis με απρόβλεπτες συνέπειες.

Και η στροφή αυτή θα έχει πολύ συγκεκριμένους ηθικούς αυτουργούς.
Status civilis λοιπόν η Status naturalis?
....Διαλέγουμε και παίρνουμε....

Και κάτι άλλο :

Η διεκδίκηση αιτημάτων δεν γίνεται ούτε με κουκούλα στο πρόσωπο, ούτε με τη βία, ούτε με ακραίες καταλήψεις, ούτε με τους βανδαλισμούς.

Η διεκδίκηση αιτημάτων γίνεται με τον δημοκρατικό διάλογο, τη δύναμη της πειθούς και την συσπείρωση των πολιτών. Οφείλουμε να προασπίσουμε τις αξίες της δημοκρατίας και να αμυνθούμε ενάντια σε κάθε φαινόμενο ακραίας βίας όπως αυτά που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση με την δυσαρέσκεια των πολιτών και της νεολαίας απέναντι στον χαμό ενός νεαρού παιδιού.

Οταν η διεκδίκηση των αιτημάτων γίνεται χωρίς κουκούλα και με καθάριο βλέμμα και προβάλλοντα δίκαια και αυθόρμητα αιτήματα που στηρίζονται από ευγενή ιδεολογικά κίνητρα τότε οι αληθινοί αγωνιστές θα λάβουν τη λαϊκή στήριξη από τους πολίτες.

Στην αντίθετη περίπτωση αυτή των ακραίων βανδαλισμών, και βίαιων επεισοδίων σε βάρος του συνόλου των πολιτών θα οδηγηθώ στο συμπέρασμα πως οι βανδαλισμοί προέρχονται

  • είτε από άτομα με διαταραγμένη προσωπικότητα που χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης
  • είτε από άτομα που το κίνητρό τους δεν ξεκινά από κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο μα από κάποιες υλικές απολαβές για κάθε πετυχημένο βανδαλισμό που διαπράττουν.
Φωτό : BBC

32 σχόλια:

  1. Καλησπερα

    Απλα να προσυπογραψω την αναρτηση σου αυτη, αγαπητο δυοσμαρακι.
    Απο τα καλυτερα και πιο αντικειμενικα κειμενα που εχω διαβασει για το θεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευγε!! πολυ δυσκολο τελικα να μπορει να τοποθετηθει καποιος σωστα απεναντι στα γεγονοτα χωρις φανατισμο και μεγαλα λογια.
    φιλια καρυστινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ακόμα μία φορά μας χάρισες ένα εκπληκτικό κείμενο. Συμφωνώ και εγώ σε αυτά που λες. Εξαιρετικά αντικειμενικό το κείμενο σου.Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελένη έχουμε ένα ανύπαρκτο κράτος που καλλιέργησε ένα κλίμα ατιμωρησίας σε όλα τα επίπεδα.
    Αυτό το κράτος έδωσε την άνεση στον αστυνομικό να πυροβολήσει αφού ήξερε πως δεν θα τιμωρηθεί.
    Απο την άλλη έχουμε και τους κουκουλοφόρους. Λαικοί επαναστάτες που καίνε σπίτια πολιτών, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις.
    Ήδη υπήρχε οικονομική κρίση, τώρα θα ακολουθήσουν και περαιτέρω απολύσεις.
    Μπράβο τους...
    Έχουμε αυτό που μας αξίζει.
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελένη ούτε status civilis ουτε status naturalis,μιλάμε για status Polydoris!Oταν ο μεγας Πολύδωρ τους αποκαλούσε praetor urbanis,επόμενο ήταν να πάρουν τα πιστόλια τους φωτιά!
    -Το κείμενό σου ψύχραιμο,σε τέτοιες δύσκολες ώρες που και μέσα από μπλογκ ακούγονται φωνές του τύπου ,φατε τους,ρημάξτε τα όλα κλπ,πρέπει ν'ακουστουν περισσότερο φωνές σαν τη δική σου ,γιατί τα πράγματα εξελισσονται πολύ άσχημα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. This is wonderful Γκρις!
    Κλαίω για το πανεπιστήμιο μου, κλαίω για την πόλη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δακρύζω και εγώ. για την ηθική που έχει χαθεί. και όσο περνάνε οι ώρες, οι μέρες, χάνεται ακόμα περισσότερο. κρίμα. είναι κρίμα.
    καλό βράδυ. όσο μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...η τιμωρία μας είναι αυτά που συμβαίνουν, μας αξίζουν!

    θα ήθελα όμως να συμπληρώσω ότι
    το πένθος συνήθως είναι σιωπηλό!!!
    οτιδήποτε άλλο αποσκοπεί αλλού...
    καλό σου ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλαδή η αστυνομία ή θα δολοφονεί εν ψυχρώ έναν 15χρονο μαθητή, ή θα είναι εντελώς απούσα;

    Πειράζει που δε θέλω ούτε το ένα, ούτε το άλλο;;

    Η ευθύνη όλων μας τώρα είναι να μη γίνει ο Αλέξης Γρηγορόπουλος άλλοθι. Για περιστολή ελευθεριών.

    Να γίνει σύμβολο. Για 'κείνα που πρέπει να διεκδικήσουμε.

    Καλό ξημέρωμα dyosmaraki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @αντώνης

    Θεώρησα αναγκαίο να εκφράσω τις απόψεις μου για μία κατάσταση η οποία αρχίζει να παρεκτρέπεται.

    Θεώρησα αναγκαίο να αναφέρω πως πολλές φορές τα ακραία συνθήματα και οι βανδαλισμοί δεν αποσκοπούν σε απλά αισθήματα δυσαρέσκειας του λαού όπως λέγεται αλλά φοβάμαι πως αποσκοπούν σε άλλες καταστάσεις και τότε καταντούν επικίνδυνες.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @venceremos

    Καλή μου καρυστινα
    Πιστεύω πως ο φανατισμός σε καμία περίπτωση δεν βοήθησε.
    Η Ελλάδα αν και είχε τη δυναμική να εξελιχθεί σε μια χώρα πρότυπο, σε όλη της την ιστορία αποδείχθηκε πως ο φανατισμός ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες της έκοψε τα φτερά.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ndn
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κείμενο είναι μια απλή καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Λάκων

    Κανείς δεν μπορεί να διαφωνίσει με τις απόψεις σου.
    Εάν όμως υπάρχουν μερικοί ανεγκέφαλοι στον τόπο μας είτε παθητικοί πολιτικοί άρχοντες είτε "αγνώστου ταυτότητας"κουκουλοφόροι που επιθυμούν να καταστρέψουν ότι με κόπο δημιουργήθηκε από αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους στο όνομα της Δημοκρατίας αυτό δεν δικαιολογεί τη δική μας παθητική στάση.
    Καθένας πρέπει να δράσει, να εναντιωθεί στα κρούσματα βίας και να καταγγείλει την αντίθεσή του σε τέτοιας μορφής γεγονότα.
    ΥΓ. Συγχώρεσέ με μα θα διαφωνήσω με τη θέση σου πως κουκουλοφόρος = λαϊκός αγωνιστής.
    Αντίθετα θα έλεγα πως κουκουλοφόρος=πληρωμένος ταραχοποιός.

    Σήμερα έβλεπα σε κάποιο κανάλι ειδήσεις. Στα πλάνα παρατήρησα πως έξω από ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο και καμμένο εμπορικό μαγαζί του κέντρου είχε κολληθεί ένα σημέιωμα που έγραφε :
    "century starts today

    Ποιός το έγραψε?
    Γιατί το έγραψε στα Αγγλικά?
    Μήπως δεν γνώριζε καν να γράφει στην Ελληνική γλώσσα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Vad

    Πιστεύω πως όλοι μας εκτός από τις ψύχραιμες αναρτήσεις θα πρέπει χωρίς φόβο να σχολιάζουμε και να εναντιωνόμαστε σε πρακτικές όπως αυτές που περιγράφεις πως επικρατούν σε διάφορα blogs (τα οποία έχω διαβάσει και εγώ).
    Δεν μπορεί να επιτρέψουμε να επικρατήσει η μισαλλοδοξία και ο τυφλός φανατισμός γιατί όπως λες και συμφωνώ μαζί σου η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη.
    Οσοι έχουν βιώσει άλλες καταστάσεις στο παρελθόν γνωρίζουν.
    Οσοι δεν τις έχουν ζήσει γίνονται πιόνια κάποιων που επιθυμούν η χώρα μας να περιέλθει σε κατάσταση χάους.
    Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, ούτε εμείς στο διαδίκτυο ούτε οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Antoine

    Επαθε ζημιές και το Πανεπιστήμιο?
    Λυπάμαι πολύ.
    Επιβεβαιώνεται πως εάν οι κινητοποιήσεις αυτές προέρχονταν από απλά εξοργισμένους νέους σε καμία περίπτωση πιστεύω δεν θα έκαιγαν και δεν θα κατέστρεφαν τους ναούς της γνώσης (με όσες ατέλειες και αν έχουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @basnia

    Και εγώ δακρύζω καλέ μου basnia. Συνάμα όμως εξοργίζομαι για την τροπή των γεγονότων.
    Γνωρίζω οικογένειες των οποίων τα μαγαζιά καταστράφηκαν και οι ίδιοι είναι χρεωμένοι, οι δόσεις των δανείων τρέχουν. Ζω από κοντά κάποιες καταστάσεις που είναι δραματικές για αυτό νοιώθω θυμό, πολύ θυμό.
    Νοιώθω πως μια μικρή μερίδα ατόμων παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών να αναπνέουν, να δημιουργούν, να ελπίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @melomenos
    "Το πένθος είναι σιωπηλό"
    Συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ikor
    Για να θυμόμαστε πως για αυτά που θάπρεπε να διεκδικούμε εμείς σήμερα πολλά άτομα έχουν χάσει μέχρι και τη ζωή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή η ανάρτηση σου αν και κάποιοι προβληματισμοί ίσως βοηθήσουν .Στο υπόστρωμα της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή διεργούνται έντονες διεργασίες, δεν πείθεται μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού με το κράτος δικαίου και οργίζεται ,ξεσπά αυτόνομα αφού δεν πείθεται ακόμη και από τις ηγεσίες του υπάρχοντος μαζικού κινήματος. Μυαλωμένες δυνάμεις του αυτόνομου μαζικού κινήματος στρέφονται σε στοχευμένους στόχους πχ αστυνομικά τμήματα για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους και άλλες άμυαλες δυνάμεις στέφονται εναντίον όλων σκεφτόμενοι απλοικά πχ γιατί εσύ έχεις ιντερνετ και εγώ δεν έχω ,γιατί εσύ έχεις την πολυτέλεια να κάνεις ταξίδια και εγώ δεν έχω να φάω,γιατί εσύ έχεις δουλεία μέσα από το ρουσφέτι και εγώ δεν έχω , γιατί τα μαγαζάκια έχουν τέτοια υπερκέρδη η οι τράπεζες υπερηφανεύονται για 200% αύξηση του κέρδους τους ,γιατί υπάρχει συνεχώς μια αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των φτωχότερων λαικών στρωμάτων. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, δεν πείθεται με τον μπαμπούλα της ανεργίας(αν δεν έχω εγώ υπερκέρδη δεν θα φάς και εσύ ένα ξεροκόμματο ,ας μη μιλάμε για συντάξεις κτλ . ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ 1) η κυβέρνηση πρέπει να πειστεί ότι δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό πού θα εκτονωθεί με την αύξηση του αυταρχισμού αλλά για μια αξιέξοδη πορεία της πολιτικής της . Η ΛΥΣΗ : 1)Να παραιτηθεί άμεσα η κυβέρνηση και να διεξαχθούν εκλογές 2) Το γνωστό παιχνίδι εδώ και χρόνια που παίζεται με τους γνωστούς αγνώστους για μικροκομματικά συμφέροντα κάθε κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει 3) ο ρόλος της αστυνομίας που έχει σαν στόχο την καταστολή του λαικού κινήματος να αλλάξει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Αγνωστος

    Σε ευχαριστώ για τις απόψεις σου
    και τους προβληματισμούς που κατέθεσες.

    Είναι γεγονός πως όπως υποστηρίζεις, ο λαός δεν έχει δείγματα ύπαρξης κράτους δικαίου από τη στιγμή που βασιλεύουν η ατιμωρησία και η έλλειψη απόδοσης πολιτικών ευθυνών από πλευράς της πολιτείας. Αυτό όμως κατά τη γνώμη μου σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την καταστροφή είτε αστυνομικών τμημάτων είτε ιδιωτικών περιουσιών.
    Στην πρώτη περίπτωση επειδή τα χρήματα για τις επισκευές της δημόσιας περιουσίας θα τα επιβαρυνθούν πάλι οι απλοί φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα στις μέρες μας.
    Στην δεύτερη περίπτωση επειδή κάποιοι ιδιώτες χάνουν την περιουσία τους χωρίς να είναι δικό τους το φταίξιμο.

    Ομολογώ πως δεν πείθομαι πως τα τελευταία γεγονότα οφείλονται αποκλειστικά στην οργή του κόσμου, πιστεύω ακράδαντα πως κάτι οργανωμένο παίζεται για κάποιο λόγο που θα φανεί στο εγγύς μέλλον.

    Οι απλοί πολίτες που επιθυμούν να αυτονομηθούν από τα γνωστά κόμματα έχουν αποδείξει πως μπορούν να συνεισφέρουν δημιουργικά πράγματα στην γειτονιά τους, στο χωριό τους, στην πόλη τους, σε φορείς, τόσο με τη δράση τους όσο και με την ανάδειξη "ύποπτων συναλλαγών" τις οποίες καταγγέλουν. Εν τέλει ούτε κατέστρεψαν, ούτε έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

    Θα συμφωνήσω πως αιτία των δεινών μας είναι η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε πολλά αδιέξοδα. Ομως από την άλλη (χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω καταστάσεις) η τωρινή κυβέρνηση δεν έκανε πραξικόπημα. Εκλέχτηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού (έστω και αν αυτή η πλειοψηφία οφείλεται στο συγκεκριμένο εκλογικό νόμο). Σέβομαι επομένως τη θέληση όσων ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα και δεν σημαίνει πως θα καταστρέψω ότι βρω στο διάβα μου επειδή απλά διαφωνώ με την επιλογή των συμπολιτών μου.

    Οσον αφορά τους γνωστούς-αγνώστους νομίζω πως δεν υπάρχει ανθρωπος να πιστεύει πως αυτά τα άτομα είναι άγνωστα. Σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξουν οι ίδιοι οι πολίτες φωτογραφίζοντας τα συγκεκριμένα άτομα και καταγγέλοντάς τα. Ακόμη σημαντικότερο ρόλο όμως θα έπρεπε να παίζουν οι μαζικές οργανώσεις και όσοι ισχυρίζονται πως ανήκουν σε αυτόνομα μαζικά κινήματα ξεμπροστιάζοντάς τους. Αυτό θα οδηγούσε στην αποδυνάμωσή τους, την κοινωνική τους απομόνωση και τελικά την ανάδειξή τους ως κοινών εγκληματιών, ταραχοποιών στοιχείων απογυμνώνοντάς τους από τον "δήθεν"ιδεολογικό μανδύα κάτω από τον οποίο κρύβονται.

    Οσο για τον ρόλο της αστυνομίας αλήθεια είμαστε βέβαιοι πως γνωρίζουμε τι είδους αστυνομία θέλουμε????

    Εγώ πάντως δεν είμαι, το ομολογώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δυοσμαρακι μου,
    ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, μακράν η πιο ουσιώδης και εύστοχη (από όσες εγώ τουλάχιστον τυχαίνει να έχω διαβάσει), για τα όσα αποτρόπαια συμβαίνουν γύρω μας και παρακολουθούμε έντρομοι, ανυπεράσπιστοι και αβέβαιοι. Για τους κοινούς μας προβληματισμούς και ανησυχίες επίσης.

    Δε θελήσαμε αυτή τη Δημοκρατία.
    ΄Αλλα ονειρευτήκαμε και αλλού κατρακυλάμε..."ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να προστατέψει τους πολίτες της χώρας μας τόσο όσον αφορά την σωματική ακεραιότητα και την προσωπική ασφάλειά τους καθώς και την προσωπική τους περιουσία.-"

    Θλίβομαι για την ψυχή που χάθηκε, θα μπορούσε να είναι και δικό μας άνθρωπος

    Θλίβομαι για τις περιουσίες που καταστράφηκαν και τον κόσμο που κλαίει

    Θλίβομαι επίσης για τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς δουλειές

    Θλίβομαι αλλά και ντρέπομαι και για όλους εμάς που μεθαύριο θα εχουμε ξεχάσει και θα ανεμίζουμε χρωματιστές σημαίες για να εισπράξουμε τελικά μία από τα ίδια...και οι 300 να ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥΣ (έχουν έξοδα λέει....)

    ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, που Κύριος οίδεν για πόσο διάστημα θα συνεχίζονται.
    ΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΜΕ... ΔΕΝ ΠΆΕΙ ΆΛΛΟ...

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα!
    Συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου αυτή!
    Χτυπάς ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος και μιλάς με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για όσα συμβαίνουν σήμερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο φασίστας και ο τραμπούκος δεν είναι απαραίτητο να φοράει στολή.
    ΄΄Ενστολοι τέτοιοι και μη, έχουν ξεχυθεί στους δρόμους.
    Τι να πω, εύχομαι να εξουδετερώσει ο ένας τον άλλον ώστε να μην την ξαναπληρώσει κανένας αθώος?
    Δε θα το πώ.
    Γιατί όπως κι'εσύ και οι περισσότεροι που διάβασα σήμερα, συμφωνείτε πως μάλλον ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο τελικά.
    Οπότε, ας μας βοηθήσει ο Θεός από'δω και πέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @φύρδην μίγδην
    Οχι Γλαρένια μου εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας δεν θελήσαμε αυτή τη Δημοκρατία (η οποία έχει μεταλλαχτεί σε οχλοκρατία).
    Η θλίψη μας είναι κοινή, το ίδιο η ανησυχία μας και οι προβληματισμοί μας.
    Οι μόνοι που δεν μοιράζονται τις ανησυχίες μας φαίνεται πως είναι οι πολιτικοί μας οι οποίοι εξακολουθούν να ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις και τις κινήσεις εντυπωσιασμού.
    Μόλις άκουσα πως στην Πάτρα και σε κάποια άλλη πόλη (νομίζω στη Λάρισσα) οι κάτοικοι άρπαξαν κουκουλοφόρους που ετοιμάζονταν να τους κάψουν τα μαγαζιά.
    Πολύ το χάρηκα. Μα θα χαρώ περισσότερο να δω να τιμωρούνται παραδειγματικά και όχι να αφήνονται ελεύθεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @marianaonice

    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Σε καλωσορίζω σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @patsiouri

    Είμαι βέβαιη πλέον πως οι κουκουλοφόροι σχετίζονται με την Αστυνομία.
    Εάν δεν σχετίζονταν θα είχαν συλληφθεί και θα βρίσκονταν στη φυλακή (αυτόφωρο)με κατηγορία την καταστροφή ξένης περιουσίας.
    Καλό σου βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δυοσμαρακι, ειναι πολυ επικινδυνη η αυτοδικια. Και ανεξελεγκτη αν παρει διαστασεις. Ακουστηκε οτι εχουν κατεβει χρυσαυγιτες στην Πατρα απο εδω.
    Δεν ειναι λυση νομιζω να αρχισουμε να πλακωνομαστε ο ενας με τον αλλον. Γιατι για φαντασου να γινει αυτο καπου οπου και οι απλοι πολιτες οπλοφορουν, στην Κρητη πχ.

    Ολα αυτα συμβαινουν γιατι απλα η αστυνομια ειναι ανικανη. Ή μηπως την εμφανιζουν ως ανικανη για άλλους σκοπους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Αντώνης

    Σίγουρα είναι επικίνδυνο. Ελα όμως στη θέση όσων βλέπουν κάποιους να καταστρέφουν ότι με κόπο έφτιαξαν μια ζωή και η Αστυνομία να κάθεται να κοιτά.
    Είναι εξοργιστικό. Και όχι μόνο για περιουσίες μα και εγώ ακόμη εάν έβλεπα να καταστρέφουν τα μνημεία μας και τα ιστορικά κτίρια της πόλης μας νομίζεις πως θα καθόμουν με σταυρωμένα χέρια?
    Η Αστυνομία είναι δεδομένο : Παραμένει απαθής!!!
    Δεν πιστεύω πως είναι ανίκανη!
    Δεν λαμβάνει οδηγίες να δράσει!!! Για ποιούς λόγους φαντάζομαι αλλά δεν είμαι βέβαιη ακόμη.
    Κοντός ψαλμός αλληλούϊα, θα μάθουμε.
    Το άκουσα και εγώ για τους Χρυσαυγίτες.
    Αυτούς για τους οποίους μιλώ είναι μαγαζάτορες και προσπαθούν να προστατέψουν τα μαγαζιά τους από τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς.
    Ο μόνος τρόπος είναι να απομονωθούν οι κουκουλοφόροι από τους ίδιους τους πολίτες και να ξεσκεπάσουν την ταυτότητά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οι κουκουλοφοροι δε νομιζω οτι ειναι ευκολο να απομονωθουν ακριβως γιατι συμφερει καποιους (και εννοω τους εκαστοτε κυβερνωντες) η υπαρξη τους. Οι οποιοι επαγγελματιες θεωρω οτι καλο ειναι να στραφουν εναντιον του κρατους για τις ζημιες που παθαινουν, εφοσον το κρατος ειναι υπευθυνο για την ευρυθμη λειτουργια της αγορας.
    "Φοβαμαι" οτι αν επεκταθουμε στις διαμαχες μεταξυ μας, θα γινουμε ακομα περισσοτερο ζουγκλα απο οτι ειμαστε τωρα.
    Εχθες στην πορεια ειδα ανθρωπους να σπανε και να λεηλατουν καταστηματα. Σκεφτηκα να αντιδρασω κανοντας κατι εναντιον τους (καποιος προσπαθησε να το κανει και αν δεν τους χωριζαν ισως να υπηρξαν και θυματα). Αλλά δεν ειναι ο ρολος μου αυτος. Ο ρολος της ρυθμισης της ταξης ανηκει στο κρατος και στην αστυνομια. Και αυτο πρεπει να ζητησουμε ολοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Αντώνης

    Η κυβέρνηση έταξε πως θα αποζημιώσει όσους κατστηματάρχες έπαθαν ζημιές. Εσύ το πιστεύεις? Εγώ όχι! Εδώ μιλάμε για υψηλού κόστους ζημιές και μάλιστα σε ολόκληρη την Ελλάδα....

    Συμφωνώ πως σε φυσιολογικές συνθήκες ο ρόλος της ρύθμισης της τάξης ανήκει στο κράτος και στην αστυνομία.

    Εδώ δεν μιλάμε για φυσιολογικές συνθήκες και σε αυτή την περίπτωση πιστεύω πως απαιτείται η δραστηριοποίηση των πολιτών. Δεν βλέπω άλλη λύση.

    Να θυμίσω πως πέρσυ το καλοκαίρι όταν μαίνονταν οι πουρκαγιές, όσα χωριά εκκένωσε η Πυροσβεστική τα χωριά κάηκαν ολοσχερώς. Σε όσα χωριά υπήρξε συνεργασία ανάμεσα στους κατοίκους οι οποίοι αλληλοβοηθήθηκαν, τα χωριά και οι περιουσίες τους σώθηκαν.

    Την γειτονιά μου πριν από μερικά χρόνια την είχαν ρημάξει οι διαρρήκτες και το Αστυνομικό Τμήμα κώφευε στις εκκλήσεις μας για προστασία (υπαγόμαστε σε εκείνο το ΑΤ που είχε μπει η 17 Νοέμβρη και τους είχε δέσει!!!!!). Για αυτό σου λέω, και που ζητάμε προστασία τίποτα δεν γίνεται. Ανέλαβαν οι πολίτες εκ περιτροπής περιπολίες. Τι άλλο να σου πω?

    Είναι γνωστό πως εδώ και πάρα πολλά χρόνια η αστυνομία στέλνει τους αστυνομικούς να προστατεύουν τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους και τους επώνυμους και όχι τους πολίτες, έστω και αν οι μισθοί καταβάλλονται από εμάς!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κι'εγώ.
    Οι περισσότεροι κουκουλοφόροι είναι δημόσιοι υπάλληλοι που κολλάνε ένσημα και θα πάρουν σύνταξη κανονικά.
    Α, αυτές τις μέρες φαντάζομαι θα πήραν και πολλά extra bonus...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @patsiouri

    Είμαι βέβαιη πλέον για αυτό patsiouri μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;