ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ΙΚΑ και πλειστηριασμοί ( ή για ένα τραπέζι και 4 καρέκλες)......

Και ενώ η διεθνής οικονομική κρίση οδηγεί στην διαγραφή χρεών μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοτραπεζιτών και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους να στηρίξει το Τραπεζικό σύστημα ακόμη και με χρήματα των φορολογούμενων.....η Ελλάδα πρωτοτύπησε για άλλη μια φορά :

Κατέσχεσε το μοναδικό ξύλινο τραπέζι και 4 καρέκλες ενός 80χρονου λόγω οφειλών 994 Ευρώ προς το ΙΚΑ από το 1997 ....(δεν περίμεναν λίγο ακόμη?) !!!!

Το διάβασα στο mantri

Την τραπεζαρία ενός 80χρονου γέροντα κατέσχεσε χθες με δικαστική απόφαση το ΙΚΑ της Πάτρας για παλιές οφειλές ύψους 994 ευρώ που είχε ο ηλικιωμένος από το 1997. Η απίστευτη ιστορία που δείχνει την αναλγησία με την οποία η πολιτεία, η Δικαιοσύνη και τα ασφαλιστικά Ταμεία αντιμετωπίζουν τους φτωχούς πολίτες, συνέβη χθες στην Κάτω Αχαΐα.

Επειδή ο ηλικιωμένος που παίρνει μια σύνταξη των 450 ευρώ από το ΤΕΒΕ δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει κάποιο ακίνητο στη ζωή του, το ΙΚΑ αποφάσισε να του κατασχέσει ένα… ξύλινο τραπέζι με τέσσερις καρέκλες, μοναδικά αντικείμενα αξίας στο φτωχικό του σπίτι!

«Δόθηκε εντολή να προβώ στην αναγκαστική κατάσχεση στην κάτωθι κινητή περιουσία του οφειλέτη: ένα ξύλινο τραπέζι με τέσσερις ξύλινες καρέκλες, που εκτιμήθηκαν στα 145 ευρώ» - αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο δικαστικός επιμελητής. Το τραπέζι και οι καρέκλες εκτιμήθηκαν κατά την κατάσχεση ως ενιαίο σύνολο αντί 145 ευρώ και τώρα αναμένεται να ορίσει το ΙΚΑ την ημέρα που θα γίνει ο πλειστηριασμός των επίπλων.

«Είναι πρωτοφανή πράγματα, διότι, πέραν του ποσού και του είδους του κινητού πράγματος που κατασχέθηκε, πήγαν σε ένα σπίτι νοικιασμένο και βρήκαν τα μοναδικά έπιπλα που ήταν εκεί και αυτή τη στιγμή, με το πρόγραμμα πλειστηριασμού, θα το αναβιβάσουν στο ποσόν των 3.000 ευρώ τουλάχιστον. Αντιλαμβάνεστε ότι στη δύση της ζωής του αυτός ο άνθρωπος “αντιμετωπίζει” τη θαλπωρή του ελληνικού κράτους και την κατάσχεση του μόνου κινητού πράγματος που έχει, του τραπεζιού που τρώει. Μου προκλήθηκε θλίψη για το πού μπορεί να φθάσει η γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους και αν είναι ποτέ δυνατόν να σταματήσει αυτή η μιζέρια και η κακομοιριά των δημοσίων υπηρεσιών» δήλωσε στα ΜΜΕ ο δικηγόρος Θ. Διαμαντόπουλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από 8.000 κάτοικοι της Αχαΐας βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σύλληψη, εξαιτίας χρεών προς ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο και κινδυνεύουν καθημερινά να εντοπιστούν από την Αστυνομία και να κρατηθούν στα κρατητήρια της Ασφάλειας Πατρών μέχρι να εξοφλήσουν το χρέος τους. *


29 σχόλια:

  1. Κρατική αναλγησία σε όλο της το μεγαλείο !! Και εξευτελισμός του Κράτους.
    Πάντοτε οι αδύνατοι θα τη πληρώνουν στη χώρα μας.
    Τι άλλο να πείς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ το άκουσα πριν φύγω για τη δουλειά.. Που φτάνουμε ήθελα να μάθω.. αν είναι δυνατόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυοσμαρακι μου το ακουσα στη τηλεοραση και ειδα τον ηλικιωμενο σε φωτο και τρελλαθηκα. Καλα αυτος ο δικαστικος κλητηρας πως πηγε??? Τοσο πολυ μας εχει διαφθειρει το χρημα !!Φιλια ελευθερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oι επί των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών δουλεύουν με ποσοστά ή κάνω λάθος;Πόσο ήταν το αρχικό χρέος; Δεν κάνω πλάκα, έχω ένα υπόλοιπο "χρέους" 0,10ευρώ(!!!!!),κάθε μήνα μου έρχεται ειδοποίηση,κατά την τράπεζα όμως η ειδοποίηση είναι γραφειοκρατική διαδικασία,δε χρειάζεται να τη λάβω υπόψη μου,χρέος των 0,10 ευρώ δεν εξοφλείται!Και μια ωραία πρωία μετά από 10 χρόνια έρχεται ο ..."κατασχέτης" και μου κατάσχει(άσχετο ρήμα κι αυτό)το ισόποσο του χρέους μου,το οποίο ας μου πει κάποιος πόσο μπορεί να είναι,γιατί δεν τα καταφέρνω σε τέτοιους υπολογισμούς.
    Ε, άι στο καλό τους πια!

    Βρε Ελένη,σε καλό σου και σένα,ανάρτηση ήταν αυτή για σαββατοκύριακο;Τόσο πολύ νοιάζεσαι για τους παππούδες;Τους φροντίζει η ....Πολιτεία!Χα!

    Καλό σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά φάγανε κράξιμο και αποσύρανε τις κατασχέσεις. Γιατί το θέατρο του παραλόγου ζει και βασιλεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @leondokardos

    Και βέβαια οι αδύνατοι την πληρώνουν πάντα. Δεν έχω ακούσει ποτέ μεγαλοοφειλέτη χρεών στο ΙΚΑ να έχει υποστεί τόσο σκληρές διώξεις...Και είναι πολλοί αυτοί!
    Αστα να πάνε leondokarde

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @hfaistiwnas

    Ακουσα τον γεράκο να λέει : "Εχουμε χάσει την ανθρωπιά μας, τι άλλο να πω?"
    Δίκιο δεν έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ελευθερία

    Δεν φταίει ο δικαστικός κλητήρας, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν εντολές.
    Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ φταίνε που δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη ευαισθησία να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει λιγάκι και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να πουν τη γνώμη τους όταν είναι φως πως πρόκειται για άδικες και παράλογες αποφάσεις. Αλλωστε γνωρίζω πολύ καλά πως εάν θέλουν μπορούν να βοηθήσουν...αλλά συνήθως βοηθούν όπου "θέλουν" με ότι κι αν σημαίνει αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Vad

    Με το Ελληνικό δημόσιο ΔΕΝ υπάρχει απλά γραφειοκρατική διαδικασία. Εφ΄όσον υπάρχει οφειλή, πρέπει να την εξαλείψεις για να μην σου πω να ζητήσεις βεβαίωση περί μη οφειλής από τον φορέα στον οποίο χρωστάς.

    Για τις κατασχέσεις και τους πληστειριασμούς δεν γνωρίζω εάν δουλεύουν με ποσοστά, αυτό που γνωρίζω όμως είναι πως κατά καιρούς το Δημόσιο παρέχει κίνητρα στους υπαλλήλους του (εφοριακούς,υπαλλήλους ΙΚΑ, τροχονόμους) με τη μορφή bonus (ποσοστιαία) αναλόγως των εσόδων που θα βεβαιώσουν και θα προσκομίσουν στην υπηρεσία τους.

    Οσο για ύψος των προσαυξήσεων κάποτε ήταν ανεξέλεγκτο. Οταν βρέθηκαν πολλές επιχειρήσεις να χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους (τεράστια ποσά που οφείλονταν κυρίως στις προσαυξήσεις και όχι στο αρχικό κεφάλαιο) και επαναστάτησαν, βγήκε νέα διάταξη που όριζε πως η οφειλή από προσαυξήσεις (προς το ΙΚΑ) δεν μπορεί να υπερβαίνει το αρχικό κεφάλαιο (εάν θυμάμαι καλά). Πάντως κάπου έχω φυλαγμένη την εγκύκλιο, εάν πρόκειται για οφειλή προς το ΙΚΑ πες μου να σου την στείλω.

    Σε συγγενή μου το αρχικό ποσό της οφειλής (προς το ΙΚΑ) που ανερχόταν σε Δρχ.600,000 μετατράπηκε σε 3000000 Δρχ. (σε λίγα χρόνια) και η υπόθεση ακόμη δεν έχει τελειώσει...Ενας άνισος δικαστικός αγώνας ενάντια στο ΙΚΑ από ηλικιωμένο συγγενικό μου πρόσωπο (σήμερα 83 ετών) κατέληξε επιτυχώς σε απόφαση υπέρ του συγγενούς μου αφού το ΙΚΑ προχώρησε σε κατάσχεση της μοναδικής κατοικίας που είχε στο όνομά του χωρίς να τον έχει προηγουμένως ενημερώσει περί των οφειλών. Η κατάσχεση διακόπηκε μεν αλλά το ΙΚΑ ΔΕΝ καταδικάστηκε (όπως ζητούσε η αγωγή του συγγενούς μου) να καταβάλλει τα έξοδα του δικαστικού αγώνα. αφού βρίσκεται σε θέση ισχύος!!!!!

    Αντίθετα τον ηλικιωμένο συγγεν΄λη μου τον ενημέρωσαν πως για να διεδκικήσει τα έξοδα που έκανε για τον δικαστικό αγώνα έπρεπε να κάνει νέα αγωγή που να βασίζεται στην αθωοτική απόφαση!!!!

    Φυσικά όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις ο ηλικιωμένος συγγενής δεν είχε κουράγια (και οικονομικές αντοχές) να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα λόγω των διαρκών αναβολών και καθυστερήσεων....
    Βασικά δεν ήξερε αν θα ζει μέχρι να βρει το δίκιο του.....
    Η υπόθεση (επειδή είχε και άλλες παραμέτρους) εκκρεμεί (λόγω αναβολών) εδώ και 10 χρόνια!!!!

    Εξ ου και η ευαισθησία μου για τους ηλικιωμένους που "φροντίζει"ιδιάιτερα το κοινωνικό μας κράτος.....

    ΥΓ. Ειλικρινά στείλε μου μήνυμα τι αφορά η οφειλή, για να σου βρω την σχετική απόφαση περί των προσαυξήσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @kitsomitsos

    Διατάχθηκε λέει προκαταρτική διοικητική έρευνα....
    Χρειάζεται όμως να πάρει δημοσιότητα ένα θέμα για να το αποσύρουν????
    Εάν ο γεράκος (χτύπα ξύλο) πάθαινε κάτι από την ταραχή του τι θα έλεγαν μετά γμτ????
    Αλλά όπως λες καλέ μου kistmts σε αυτόν εδώ τρον τόπο κυριαρχεί το θέατρο του παραλόγου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Vad

    Πλειστηριασμός ήθελα να πω (ο δαίμων του τυπογραφείου και της ανορθογραφίας χτύπησε)...

    Επιφυλάσσομαι για το επόμενο Σαββατοκύριακο για πιο χαρούμενη ανάρτηση....

    Καλό διήμερο εύχομαι (σε πισίνες και σε εξοχές εκεί στο μακρινό Σουδάν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελλάς το μεγαλείο μας....

    Για τους γερούς κλέφτες όμως, δεν τρέχει τίποτε, γιατί έχουν πολιτική ασυλία.....

    Μα τι νομίζεις πως τρώγονται να μπούνε στη Βουλή, για να υποστηρίζουν τα δικά μας δίκαια και συμφέροντα;..

    Καλό σου Σ/Κ!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αυτος ο διοικητης του ικα,ειναι ακομα στην θεση του ?
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν ήταν κανένας μεγαλοβίομηχανος και χρωστούσε μερικά εκατομμύρια, θα του τα είχανε χαρίσει και ο υπουργός θα του ζητούσε συγνώμη για την αναστάτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τουλάχιστον γλύτωσε το κρεβάτι. το διάβασα και εγώ. τι να πει κανείς. πολλά μάλλον μπορεί να πει. το θέμα είναι ποιος τα ακούει. καλό σουκού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητο 2σμαρακι...
    ειναι τραγικο το συμβαν,δεν χωρα αμφιβολια.
    Αλλα οι νομοι πρεπει να εφαρμοζονται η;να καταργουνται.
    Μα προ παντος,να μην καταπατουνται.
    Οποιος δεν μπορει να ειναι νομοταγης με απλα πραγματακια,δεν μπορει να ειναι νομοταγης και με τα σπουδαια.
    Οι νομοι,δεν ειναι παντα δικαιοι.
    Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να τους αγνοουμε.
    Το ξερω.Ακουγομαι κυνικος.
    Αλλα δεν ειμαι.Και λυπαμαι για τετοιες καταστασεις.Οπως λυπαμαι και για το οτι τοσοι αν8ρωποι στην Κατω Αχαια,ειναι παρανομοι.
    Φιλικα.
    Υγ..σε ευχαριστω που δεν με εχεις στα αγαπημενα σου.
    Δεν το ειχα δει.Και ουτε με ενδιαφερει.Αππλα το κοιταξα χθες,οταν μου το επεσημανε φιλος με μειλ,λεγοντας αν ...σου εκανα κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και μάλλον, έρχονται τα...χειρότερα και πιο δύσκολα...
    Να δούμε τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια...
    Δυστυχώς..

    Καλό σου Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λυπηρό πραγματικά..
    Και το κρίμα ειναι που υπαρχουν ακομη ανθρωποι που κοιτουν το γράμμα κι οχι το πνευμα των νόμων..
    Καληνύχτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σκλάβοι στο ίδιο μας το κράτος... Ντροπή τους, μα και ντροπή μας...
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν υπάρχει καμία κρίση. Απλώς οι 100 τράπεζες θα γίνουν 10. Σε ακόμα λιγότερα χέρια το χρήμα.
    Ένα πρόβλημα μόνο υπάρχει.
    Το ίδιο το σύστημα που πρέπει να ανατραπεί.
    Αν είχαμε πολιτισμό ως ανθρωπότητα ο πλουτισμός θα έπρεπε να είναι παράνομος.
    Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κράτος, νόμους ή για ανθρωπότητα όταν υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και άλλοι που έχουν συγκεντρώσει τόσο πλούτο.
    Για να μην πούμε ειδικότερα τίποτα για την εκκλησία η οποία συνεχίζει να μην βοηθά...
    Όσο έχουμε τους ίδιους πολιτικούς παγκόσμια και όσο ανάβουμε κεριά στους ναούς βοηθώντας οικονομικά το... Θεό θα έχουμε τα ίδια.
    Καλά να πάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Φύρδην Μίγδην

    Η πολιτική ασυλία είναι το όχημα για την ισχυροποίηση της διαφοροποίησης των πολιτών σε 2 κατηγορίες. Τους ευνοημένους και τους υποβαθμισμένους.

    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι Γλαρένια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @laplace78

    Πολλοί διοικητές πέρασαν μα οι αδικίες που υφίστανται οι πολίτες εξακολουθούν να υπάρχουν....
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @basnia

    Χα χα! Τουλάχιστον να μην κοιμηθεί στρωματσάδα ο παππούς...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @kostas vrakas

    "οι νομοι πρεπει να εφαρμοζονται η να καταργουνται. Μα προ παντος,να μην καταπατουνται."

    Συμφωνώ απολύτως! Ας καταβάλλει λοιπόν το ίδιο το κράτος όλες τις καθυστερούμενες οφειλές, ας σταλούν εξώδικα σε όσα Υπουργεία δεν έχουν καταβάλλει εδώ και χρόνια τις οφειλές τους, και μετά κανείς δεν θα μπορεί να μιλήσει...

    Δεν μπορεί όμως οι νόμοι να εφαρμόζονται επιλεκτικά στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες όπως οι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου ούτε καν φόρος δεν θα έπρεπε να παρακρατείται από τη σύνταξή του....

    ΥΓ. Οσο για τη λίστα ομολογώ πως δεν το είχα προσέξει. Στις λίστες μου επικρατεί ένα χάος, δεν έχω ελέγξει ποιά blogs έχω ως link εδώ, ποιά στον feeder, ποιά στο sync. Κάποτε θα πρέπει να βάλω μία τάξη.

    Βέβαια απορώ με το ενδιαφέρον του φίλου σου ο οποίος θα έπρεπε να γνωρίζει πως το μην έχεις καταχωρημένο το τηλέφωνο του αδελφού σου στον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού σου δεν προϋποθέτει πως έχεις κάτι μαζί του αφού το τηλέφωνό του το καλείς οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και από μνήμης...

    Καλή εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @tsopanis

    Πιστεύω πως τις πραγματικές επιπτώσεις θα τις βρούμε μπροστά μας μετά τα Χριστούγεννα.

    Το ΙΚΑ θα προσπαθήσει να μαζέψει τα ασυμάζευτα, οι Τράπεζες δεν θα δίνουν έυκολα πιστώσεις κλπ κλπ

    Σίγουρα θα δημιουργηθεί οικονομική στενότητα, πιστεύω όμως πως τα πράγματα για τον καθένα μας μπορούν να είναι όσο γίνεται λιγότερο οδυνηρά με μικρές δράσεις/αντιδράσεις/παρεμβάσεις στην καθημερινότητά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @vagsiok

    Αυτό είναι που με ενοχλεί περισσότερο από όλα...

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ανεμοσκορπίσματα

    Οπως το λες

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Λάκων

    Δεν μπορώ να δεχτώ πως δεν υπάρχει κρίση. Μπορώ να υποθέσω όμως πως πιθανότατα να είναι "τεχνητή"η κρίση ενώ θα συμφωνήσω πως η τάση είναι να συρρικνωθεί ο αριθμός των Τραπεζών με αποτέλεσμα πολύ χρήμα να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια (γεγονός αρκετά επικίνδυνο θα έλεγα).
    Πιστεύω πως ο πλουτισμός δεν είναι επικίνδυνος εφ'όσον :
    - είναι διάσπαρτος σε πολλά χέρια, - δεν προήλθε από κατάχρηση χρημάτων άλλων ανθρώπων και
    - χρησιμοποιείται με ΜΕΤΡΟ.
    Δεν μπορεί για παράδειγμα άλλοι άνθρωποι να πεινάνε και άλλοι να στολίζουν τα αυτοκίνητά τους με διαμάντια.....
    Καλό απόγευμα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;