ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Ενα ανοικτό παράθυρο στον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ για τα παιδιά και όχι μόνο.....

Σε προηγούμενες αναρτήσεις σε αυτό το blog έχουμε συζητήσει το θέμα της έννοιας του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , και έχουμε ανταλλάξει γνώμες σχετικά με το αν πιστεύει ο καθένας από εμάς πως ο σύγχρονος Ελληνας παράγει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Στο διμηνιαίο παιδαγωγικό περιοδικό "Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού" τ.50 (Μαρτίου-Απριλίου) δημοσιεύθηκε το παρακάτω κείμενο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου με το οποίο καλεί όσους επιθυμούν, να ανοίξουν ένα παράθυρο και την ίδια στιγμή να κλείσουν ένα άλλο....



Ανοικτό Παράθυρο....

"......στον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και στη χρήση της ΤΕΧΝΗΣ στο σχολείο. Σήμερα οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να μυήσουμε τα παιδιά μας στην αληθινή πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και στη σύγχρονη τέχνη. Ολα αυτά που παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις ΔΕΝ έχουν σχέση με τον πολιτισμό και δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να σχηματίσουν μια λανθασμένη εικόνα. Μια συγκλονιστική παράσταση, μια υπέροχη έκθεση ζωγραφικής, μια απολαυστική μουσική συναυλία θα τα βοηθήσει να αποκαταστήσουν τη λέξη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στο μυαλό τους.........."


Κλειστό Παράθυρο......


"....σε όλα τα κυκλώματα που νέμονται τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, τον διασύρουν, τον εκμεταλλεύονται! Και δεν είναι μόνο αυτοί που παρακολουθείτε να αλληλοκατηγορούνται τώρα και να ξεσκεπάζονται στην τηλεόραση, κάνοντας όλους μας να απορούμε τι σχέση έχουν όλοι αυτοί με τον πολιτισμό. Είναι κι άλλοι που επειδή απευθύνονται σε παιδιά νομίζουν ότι δεν έχουν ευθύνη να τους χαρίσουν κάτι ποιοτικό. Υποκουλτούρα λοιπόν και στη τηλεόραση και στις δήθεν εκπομπές για παιδιά, αλλά υποκουλτούρα και σε πολλές εκδόσεις, σε θεατρικές παραστάσεις, σε μουσικά κομμάτια και τραγούδια για παιδιά."


Εάν σας ρώταγαν εσάς ΣΕ ΤΙ θα κρατούσατε ΑΝΟΙΚΤΟ ένα παράθυρο και ΣΕ ΤΙ θα ΚΛΕΙΝΑΤΕ ένα άλλο, τι θα απαντούσατε????

(Σημ. Οι γελιογραφίες δεν αποτελούν μέρος του κειμένου του κ. Ηλιόπουλου)

ΥΓ. Το Σάββατο 5 Απριλίου 2008 και ώρα 11.00 στο βιβλιοπωλείο "Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού" (Μαυρομιχάλη 5 - Αθήνα Τηλ. 210 3610704) μικροί και μεγάλοι αναγνώστες, φίλοι του βιβλίου θα γιορτάσουν μαζί με τον βαγγέλη Ηλιόπουλο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, με τούρτα,τραγούδια και χορό.
Σύνθημα "Με το βιβλίο γιορτάζω, τον κόσμο αλλάζω"
(Είσοδος ελεύθερη)

16 σχόλια:

  1. δεν ξέρω αν θα έκλεινα παράθυρα, όσο και ξεπεσμός αν και ξεπηδάει από μερικά από αυτά είναι για την ιστορία, για τη σύγκριση, να μας θυμίζει πού πάμε, απλά τα αγνοείς και ανοίγεις περισσότερο τα άλλα να μπει πιο πολύ φως, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα κοριτσακι..αγοραζω βιβλια στα παιδια μου τα πεταω εδω και κει μεσα στα παιχνιδια σα δολωμα και το χουν δαγκωσει...δε το νιωθουν οτι τα παιεζω σε κατι ειναι πια επιλογη τους ετσι μου πε το ενστικτο να κανω ετσι και εκανα και ειμαι χαρουμενη που με καθοδηγει σωστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @basnia
    Αισιόδοξη αντιμετώπιση και μου αρέσει!
    Επομένως ανοίγουμε περισσότερα παράθυρα στον πολιτισμό για να μπει περισσότερο φως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @penthesila
    Καλημέρα καλή μου Penthesila.
    Επομένως ανοίγεις ένα παράθυρο στο φως (στο διάβασμα και στο βιβλίο) και αφήνεις στα παιδιά σου την επιλογή να ανακαλύψουν μοναχά τους το φως.....
    Πολύ έξυπνη αντιμετώπιση. Πιστεύω πως χωρίς να είσαι απούσα,τα βοηθάς να ωριμάσουν μόνα τους.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα να εισαχθεί στα σχολεία απο τις πρώτες τάξεις μάθημα 'εισαγωγής στον πολιτισμό'.. δηλαδή.. επαφή με την ιστορία της τέχνης, το θέατρο, το κινηματογράφο, το βίο των αρχαίων (μέσω του οποίου συνειδητοποιείς το δικό μας), της μουσικής.. της έννοιας του πολιτισμού στην καθημερινότητα μας.
    Αυτά τα παραπάνω αν και τόσο πολύ σημαντικά, συστηματικά παραγκονίζονται και απο το σχολείο, και απο τα ΜΜΕ και απο παντού. Αντίθετα κυριαρχεί η υποκουλτούρα που το μόνο που στο τέλος καταφέρνει είναι να αποπροσανατολίζει και να μη δίνει εφόδια ουσιαστικά στα παιδιά.
    Αυτή ειναι η δική μου άποψη..
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Roadartist

    Ο πολιτισμός στα σχολεία λοιπόν από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με ένα παράθυρο ανοιχτό στις αξίες των ανθρωπιστικών σπουδών που χρόνο με τον χρόνο παραμελούνται.

    ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΑΘΗΜΑ "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ" ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΈΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ.
    (Τα κεφαλαία γράμματα οφείλονται στο ύψος της φωνής, μήπως και κάποιος από το Υπουργείο Παιδείας μας ακούσει.....)

    Για την ιστορία, πριν από μερικά χρόνια υπήρξε μια φήμη πως θα έμπαινε ο πολιτισμός ως μάθημα στα σχολεία. Ακόμη περιμένουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένο μου Δυοσμαράκι αν ήταν
    να κλείσω κάτι αυτό θα έπρεπε να ειναι η τηλεόραση
    Ανοιχτά παράθυρα στον πολιτισμό
    τις τέχνες στην ιστορία μας
    Με αυτά πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά
    Ωστόσο όταν οι μεγάλοι διδάσκουν με τον τρόπο τους τα αντίθετα τότε ειναι ανούσιο να μιλάμε για ολα αυτά.
    Συμφωνώ βεβαίως με την άποψή σου
    αγαπητό μου Δυοσμαρακι
    Τα πάντα ειναι θέμα παιδιάς, διαπαιδαγώγησης...και εκεί πρέπει να στραφούμε για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε οτι έχουμε, άλλα και να παράγουμε πολιτισμό στο μέλλον

    κοτσυφοφιλώ σε...

    τσίου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @karaflokotsifas

    Αγαπημένε μου karaflokotsifa

    ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (Συγγνώμη που φωνάζω συμφωνώντας μαζί σου, αλλά μου βγαίνει αυθόρμητα)

    Σημ. Ετσι κι αλλοιώς οι καλύτερες εκπομπές προβάλλονται είτε γύρω στα μεσάνυχτα είτε γύρω στα χαράματα....

    Η σημερινή συμπεριφορά των ενηλίκων είτε θα αποτελέσει για τις μελλοντικές γενιές παράδειγμα για "πολιτισμό" είτε για "βαρβαρότητα"...

    Διαλέγουμε και παίρνουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα,

    Ανοιχτό παράθυρο κρατάω στην συμμετοχή των παιδιών σε επισκέψεις των παιδιών σε θεατρικές παραστάσεις, μουσεία, κινηματογράφο και ότι μπορεί να τα μυήσει στην επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό. Κλειστό παράθυρο στις «εκπαιδευτικές εκδρομές» των παιδιώ γυμνασίου σε 3ήμερες και 4ήμερες εκδρομές σε μέρη που έχουν αποδειχτεί επικίνδυνα. Εξαιρώ την 5ήμερη της Γ Λυκείου, αλλά αναφέρομαι στα παιδιά γυμνασίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ με το καραφλοκότσυφα, ότι το κλειστό παράθυρο πρέπει να είναι η τηλεόραση. Ανοιχτό παράθυρο θα άφηνα στην συμμετοχή, στον ενεργό πολίτη, στη συλλογική προσπάθεια να το περάσουμε στους νέους, γιατί τη δική μου γενιά την έφαγε ο καναπές και η παντόφλα. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ndn
    Ανοικτό παράθυρο στη μύηση των νέων στον ελληνικό πολιτισμο.
    Κλειστό παράθυρο στις "εκπαιδευτικές εκδρομές" (θα προσθέσω, που μόνο εκπαιδευτικές δεν μπορεί να αποκαλούνται μερικές φορές)
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @pafa64

    Ακόμη ένα κλειστό παράθυρο στην τηλεόραση (χαίρομαι που πληθαίνουμε).

    Ανοικτό παράθυρο στην προσπάθεια ενεργοποίησης των νέων παιδιών στα κοινά (αρκεί να πεισθούν πως αξίζει ο κόπος)

    Με ταπεινότητα, θα διαφοροποιηθώ λιγάκι όσον αφορά τη "γενιά του καναπέ".

    Θεωρώ τις νεότερες γενιές ευνοημένες όσον αφορά τις δυνατότητες που έχουν για την συμμετοχή στα κοινά. Στις μέρες μας υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες (μαθητικά συμβούλια κλπ)που αν θέλουν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Για να θεσμοθετηθούν όμως αυτές οι διαδικασίες χρειάστηκε να παλέψουν οι προηγούμενες γενιές (ίσως μέσα σε αυτές να περιλαμβάνονται και οι "γενιές του καναπέ" όταν διένυαν τη δική τους μαθητική ηλικία.

    Πιστεύω πως κάθε γενιά αποτελεί ψηφίδα ενός μωσαϊκού. Ολες μαζί όταν αλληλοβοηθιούνται καταφέρνουν να δημιουργήσουν στο πέρασμα του χρόνου μια ενιαία επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΘΑ ήθελα να κάνω μια ανάρτηση σχετικά με την παιδεία.
    Την τηλεόραση πάντως την έχω εγκαταλείψει προ καιρού αφού σιχάθηκα τα σόου με μουσική υπόκρουση.
    Αυτό το πράγμα όχι μόνο δεν είναι ενημέρωση αλλά "νανουρίζει" τον κόσμο.
    Ναι στα καλά βιβλία και στον πολιτισμό γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Λάκων
    Ανοιχτό παράθυρο στα καλά βιβλία και στον πολιτισμό.
    ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!!!
    ΥΓ. Πολλή καλή η ιδέα σου για ανάρτηση αφιερωμένη στην παιδεία, περιμένω με αγωνία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αν οι γονεις αγαπούν το βιβλίο,ειναι σιγουρο οτι εφ'όσον το αφήσουν ελεύθερο, και το παιδί τους θα το αγαπησει...
    αν οι άνθρωποι αγαπούν το βιβλίο, δε χρειάζεται να κλείνουν την τηλεόραση,δεν απειλούνται απο αυτήν...έχουν το μέτρο να την απολαμβανουν...
    αν οι άνθρωποι αγαπούν να διαβάζουν, γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και συνυπαρχουν ειρηνικά, χωρίς να προσβαλουν ο ένας τον άλλο...για μενα αυτο είναι το μέτρο με το οποίο κρίνεται ο βιβλιόφιλος...
    αν το βιβλίο γεννά πολιτισμό,ποσοι τον έχουν κατακτήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @cook
    Ενα ορθάνοιχτο λοιπόν παράθυρο στο βιβλίο που γεννά πολιτισμό που μας οδηγεί στο "μέτρο".
    Ανοιχτό παράθυρο στον αλληλοσεβασμό.
    Οσο για την πολύτιμη ερώτησή σου, δύσκολα θα μπορέσει κανείς να απαντήσει....Μα με έκανες να αναζητώ απαντήσεις.....
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;